Најновије

Бакир Изетбеговић: Мој отац није био у "Ханџар дивизији", тужићу Додика!

САРАЈЕВО - Изјава председника Српске Милорада Додика да је Алија Изетбеговић био припадник злогласне "Ханџар дивизије", која је клала и убијала Србе, наљутила је бошњачког члана Председништва БиХ и Алијиног сина Бакира Изетбеговића. Син "оца бошњачке нације" запретио је да ће тужити председника РС због клевете.
Бакир Изетбеговић (Фото: ЈуТјуб)

Бакир Изетбеговић (Фото: ЈуТјуб)

Изетбеговић тврди да је Додик саопштио бруталну неистину. - Истина је да је Алија Изетбеговић током Другог светског рата био припадник само једне војске, и то партизанске, као осамнаестогодишњи младић - навео је Изетбеговићев кабинет. Изетбеговић захтева од Милорада Додика да се јавно извини због изречених неистина. - Ако то не учини, своје тврдње мораће да докаже на суду - поручују из Изетбеговићевог кабинета. Додик је експресно одговорио да му не пада на памет да се извини Бакиру, јер су информацију да је Алија био припадник нацистичке дивизије у БиХ објавили бројни историчари и медији, међу којима и угледни "Њујорк тајмс". - Тврдњу бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија био партизан демантовао је "Њујорк тајмс" и то дан после његове смрти, 20. октобра 2003. године, кад је објавио биографију муслиманског ратног лидера, у којој се наводи да је подржавао "Ханџар дивизију" - рекао је Додик.
Прочитајте још:СКАНДАЛ: Шешељ на Твитеру вређа Томислава и Драгицу Николић
Председник Српске је казао да се поставља питање зашто Изетбеговић није затражио извињење од "Њујорк тајмса" још 2003. године, као и од аутора бројних књига у којима се наводи да је његов отац био припадник "Ханџар дивизије". "Њујорк тајмс" је раније објавио да се током Другог светског рата, кад је Босна постала део марионетске нацистичке државе хрватских усташа, Изетбеговић прикључио Младим муслиманима, групи која се није могла одлучити да ли да се придружи "ханџар дивизијама" које су организовали немачки есесовци, или југословенским партизанима, комунистима, које је предводио Јосип Броз Тито. У тексту је наведено да је Изетбеговић подржао "Ханџар дивизију". Три године затвора - Након успостављања Титове комунистичке владе 1946. године, војни суд је осудио Изетбеговића на три године затвора због његових ратних активности. Кад је изашао на слободу, дипломирао је право на Универзитету у Сарајеву и остао активан у политици - закључено је у тексту "Њујорк тајмса". Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА