Најновије

Туск: Европска унија има непријатеље

БРИСЕЛ – Бивши председник Пољске Доналд Туск данас је на свечаној церемонији у Бриселу преузео дужност председника Европског савета од Хермана Ван Ромпеја и зарекао се да ће бранити европске вредности од “непријатеља ЕУ”.
Доналд Туск председник Савета Европе? (принтскрин Јутјуб)

Доналд Туск председник Савета Европе? (принтскрин Јутјуб)

“Ово је радостан и посебан дан”, рекао је Ван Ромпеј окупљенима у холу седишта Савета и подсетио да је Пољска до пре мало више од четврт века била заробљена иза гвоздене завесе. “Данас омиљени син Пољске постаје отац ЕУ”, казао је белгијски политичар и додао да одлази мирне савести, јер оставља председавање Саветом у добрим рукама. Туск је у кратком говору најавио да ће му први приоритет бити одбрана европских вредности, које су угрожене како споља, тако и изнутра. “Данас имамо посла не само са скептицима, него и са непријатељима”, истакао је он и додао да је неопходно бранити границе ЕУ и помоћи суседима које деле њене вредности. Као остале приоритете Туск је навео излазак из економске кризе и одржање стратешког партнерства са Сједињеним Америчким Државама.
Прочитајте још:Хрватска: Потпредседник удруге специјалаца јавно претио Србима геноцидом, држава није реаговала!
“Трансатлантски односи су кичма демократског поретка”, поручио је нови председник Европског савета. Туск је свој говор одржао на солидном енглеском језику, којим донедавно слабо владао и због чега су га многи критиковали када је пролетос именован на нову функцију. “Ако сте данас мало нервозни због промене на врху, ја сам још нервознији од вас, али то ће проћи”, поручио је Туск окупљенима, који су га дочекали аплаузом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА