Најновије

"Загреб се оклизнуо на Шешеља"!

ЗАГРЕБ - Политичари, и на хрватској и на српској страни понашају се баш као да им је сценарио писао сам Војислав Шешељ - оцењује  хистерију насталу након пуштања лидера радикала на слободу Зоран Пусић, познати мировни активиста и председник Грађанског одбора за људска права из Загреба.
проф. др Војислав Шешељ - председник Српске радикалне странке (Фото: ЈуТјуб)

проф. др Војислав Шешељ - председник Српске радикалне странке (Фото: ЈуТјуб)

Како оцењујете потез хрватског премијера да због Шешеља откаже учешће на самиту у Београду? - То је грешка и чисти аутогол Зорана Милановића. Сведоци смо срамотног понашања политичара и на хрватској и на српској страни. Они се понашају баш као да им је сценарио писао сам Шешељ. Делују смушено и аутистично, као да немају ни минимум одговорности према прокламованим националним интересима, а то је за обе земље примање Србије у ЕУ, што ће за самог Шешеља бити највећи пораз. Откуд толики страх у Хрватској од Шешеља кога у Србији мало ко озбиљно доживљава? - Па овде су сећања на њега још врло жива, а сада је ођедном изронио као авет из раних деведесетих, са непромењеном реториком и истим циљевима, који су на овим просторима донели толико зла и несреће. Истина је да он, за сада, делује лудо али на један дијаболичан начин, врло интелигентно. По чему то судите? - Он је успео изманипулисати Хашки суд, учинити га помало смешним. Тражио је изузеће судије Фредерика Хархофа због његове наводне пристрасности. Суд је то уважио и то је разлог зашто пресуда њему није донесена још 2013. Остаје чињеница да је исти тај судија у писму суду, које је дошло до медија, био врло критичан према председнику суда због бројних и крајње необичних ослобађајућих пресуда Жалбеног већа, све под председавањем садашњег председника Хашког суда, где су осуде на затвор од 18 до 30 година поништене и сви осуђени ослобођени. Видите ли ишта заједничко у тим случајевима који су окончани ослобађајућим пресудама? - О да. У свих пет случајева осуђујућа пресуда на првостепеној разини донесена је због заповедне одговорности оптужених. А Жалбено веће није ослобађајуће пресуде донело на основу прикупљених нових доказа него само на другачијој интерпретацији постојећих, који су Расправном већу били довољни за казне од 18 до 30 година затвора. Таква неусклађеност у интерпретацији истих чињеница била би удар на углед задњег провинцијског суда, а камоли не за један од најпрестижнијих судова на свету. Колико, по вашем мишљењу, и Шешељ има заслуге за такво "расуло" Хашког суда? - Било би претерано придавати му пресудан значај али ће свакако остати упамћен по посебним потезима који су судницу претварали у циркус. Али још више по томе што је уклонио судију чији је став био негативан према тренду ослобађајућих пресуда оптужених по командној одговорности.
Прочитајте још:

Шешељ пред операциjом

(ФОТО,ВИДЕО) ШТА ЈЕ ОВОМ ЧОВЕКУ? Левичар каквог досад нисте видели!

Можда је пуштање на привремену слободу и признање тих "заслуга"? - Шта год било по среди, велика је то бламажа и за суд и за правду. Пуштање Шешеља на привремену слободу без икаквих ограничења показује велики степен аутизма за осећаје свих оних којима Шешељеви говори 2014. усред Београда нису само улична блебетања него враћање ноћних мора. Али Шешељ у тим представама делује прилично усамљено, па се хистерисање Загреба чини, у најмању руку, претераним? - Слажем се. Док Шешељ нема масовну подршку или подршку Владе у Србији, а нема, хрватска политика не би смела дозволити да са њом Шешељ манипулише и диктира јој потезе. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА