Најновије

Пензионерима ће од јануара бити укинут бесплатан градски правоз

БЕОГРАД- Дирекција за јавни превоз припремила је новогодишње изненађење за Београђане, па ће, ако не дође до велеобрта у последњи час, већина пензионера у престоници од 1. јануара морати да плаћа превоз, док ће најјефтинија карта за једну вожњу бити скупља за скоро 25 одсто!
Пензионери у проблему (Фото: Тузлаливе.ба)

Пензионери у проблему (Фото: Тузлаливе.ба)

Надлежни, наиме, планирају да укину бесплатне карте за старије од 65 година, и уведу категоризацију на основу висине пензије. Ова, као и вест да од првог дана 2015. неће бити појединачне карте од 73 динара, већ ће најјефтинија бити временска од 90 динара, као тајфун је прошла јуче градом и за собом оставила већину путника, најблаже речено, у чуду. Корисници јавног превоза су најављене новине дочекали с неверицом, јер су до пре неки дан надлежни из Града и Секретаријата за саобраћај уверавали да „од Нове године цена карата за градски превоз остаје иста, као и бесплатан превоз за све категорије као и до сада.“ Поводом наведених информација, из Дирекције за јавни превоз јуче нам се нису јавили ни са потврдом, нити са демантијем. Ни из Града нису категорично одбацили као нетачне најављене измене, већ су се кратко поручили да „никакава коначна одлука у вези са новим тарифним системом није донета“. - Следеће недеље нас очекује нови састанак Радне групе града за промену тарифног система - наводе у Градској управи. - Када тарифни систем буде прецизно усаглашен, грађани и медији ће о њему бити детаљно обавештени. Према незваничним информацијама, по новом тарифном моделу, појединачна карта и временска од 75 минута, која кошта 101 динар, биће обједињене. Са новом временском картом путници ће за 90 динара моћи да се возе 90 минута. Измене ће поделити и пензионере па ће онима на чијем чеку пише износ до 18.000 динара наставити да користе бенефицију и да се 12 месеци возе по цени од 400 динара, док ће пензионери који су изнад овог лимита морати месечно да плаћају 610 динара.
Прочитајте још:Берлин би да мења Устав Србије! Дачић разговарао са Шешељем садржај разговора се не зна
Иако је категорисање на основу имовинске карте праведно, није правично према најстаријим суграђанима. Јер, ко је и на основу чега подвукао црту и оне са 18.100 динара, што је испод републичког просека пензија, сврстао у исти кош са пензионерима на чији рачун месечно леже износ у висини и до две просечне плате. Да су пензионери највећи „проблем“ са којим покушавају да се изборе творци новог тарифног модела, потврђују и синдикалци ГСП. - Предлог да граница за добијање повлашћене карте буде 18.000 је дат по узору на Ниш, док је наша идеја била да то буде 25.000 динара - кажу представници синдиката. - Још један од чудних предлога је и да новој временској карти од 90 минута, време почне да тече са моментом допуњавања, а не од када корисник уђе у превоз и откуца је! Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА