Најновије

(ВИДЕО) САД: ЦИА платила 180 милиона долара компанијама које су мучиле

САД - Дајана Фајнштајн, председавајућа Обавештајног комитета Сената САД, изјавила је да је Америка потрошила 180 милиона америчких долара на уговоре са компанијама које су извршавале њихове програме за напредно испитивање, односно, нехумане методе испитивања које укључују најекстремнија мучења људи.
Дајана Фајнштајн (Фото: ЈуТјуб)

Дајана Фајнштајн (Фото: ЈуТјуб)

Она је те податке изнела читајући Извештај о мучењима агенције ЦИА који има укупно 500 страница. Фајнштајнова објашњава да су од 2005. године имали уговоре са две компаније које су радиле на ширењу овог програма и које су им вршиле услугу мониторинга целог процеса примене овог програма. Бела Кућа користи термин "напредно испитивање" и технике тог "напредног испитивања" су примењиване после рушења близнакиња и Бин Ладеновог терористичког напада. Извештај ЦИА показује да су технике "напредног испитивања" заправо бруталне методе мучења људи. Програм је спровођен на специјалним тајним локацијама, односно, затворима у Европи и Азији под администрацијом Џорџ Буша Млађег, стоји у овом објављеном ЦИА извештају.
Прочитајте још:Шведски војни резервисти се спремају за рат са Русијом!?
Америчка политичка елита је сложна у томе да је извештај срушио кредибилитет и имиџ САД у свету. Хуан Мендез, званичник УН, позвао је и Русију и Кину и Иран да објаве своје извештаје о мучењима. Он је истакао да би било веома добро ако би ти извештаји били детаљни и потпуни. Реакције су различите широм света, а једна од оних које су скренуле пажњу јавности је позив Марин Ле Пен, председнице водеће француске десничарске странке "Национални фронт", да Француска изађе из НАТО, управо због извештаја који показује брутално кршење људских права од стране САД. Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА