Најновије

Ево од чега ћемо умирати у будућности!

Упркос томе што све више расте број оболелих од разних врста рака, дијабетеса, срчаних болести, ништа од свега не представља човечанству толику претњу као проблем који нам прети због наше сопствене неопрезности.
Светска потрошња антибиотика је порасла 40 одсто у периоду између 2000. и 2010. године. (Фото: tunisienumerique.com)

Светска потрошња антибиотика је порасла 40 одсто у периоду између 2000. и 2010. године. (Фото: tunisienumerique.com)

Веровали или не, последице данашње прекомерне (зло)употребе антибиотика, што ће нас довести до отпорности на ову врсту лекова, биће први узрок смрти у свету 2050. године. Умираћемо од доскора излечивих бактеријских инфекција попут заразе клепсијелом, ешерихијом коли и стафилококом, али и од опаке туберкулозе, па чак и најобичније прехладе! Група научника, коју је ангажовала британска влада, тврди да ће резистентност на антиботике 2050. године превазићи малигна обољења, која су садашњи главни узрок смрти у свету. Како се наводи, због резистентности на антибиотике годишње ће на глобалном нивоу страдати преко 10 милиона људи, највише у Азији и Африци. За Европу аутори студије очекују да отпорност на ове лекове буде узрок смрти у око 390.000 случајева, у САД 317.000. Канцер, као други узрок смрти, од 2050. годишње ће односити на око 8,2 милиона људи, шећерна болест 1,5 милиона, дијареја 1,4 милиона и несреће на путевима 1,2 милиона, предвиђају стручњаци. У студији се прецизира да ће у наредних 35 година, због отпорности на антибиотике, у свету прерано умрети око 300 милиона људи, док данас због истог узрочника годишње живот изгуби око 700 хиљада људи, од којих 50 хиљада у Европи и САД. Студија даље открива да је светска потрошња антибиотика порасла 40 одсто у периоду између 2000. и 2010. године.
Прочитајте још:Тестостерон опада после тридесете…ОПАСНО ЈЕ ДРЖАТИ МОБИЛНИ У ЏЕПУ: Електромагнетно поље има одложено дејство
Извор: Моје Здравље

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА