Најновије

Министарство просвете постигло споразум са просветарима, али просветари нису са Министарством

БЕОГРАД - Унија синдиката просветних радника Србије најавила је да ће наставити законски штрајк иако су синдикати образовања постигли договор са Министарством просвете о Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика (ПКУ).
Просветари у штрајку

Просветари у штрајку

Последњу реч о тексту ПКУ треба да каже Министарство финансија и тек потом ће Унија заузети став о потписивању уговора, саопштио је тај синдикат. Договор о посебном колективном уговору био је један од важнијих захтева просветара због кога су половином новембра ушли у штрајк, међутим, њихов главни захтев јесте да буду изузети од смањења зарада. Просветни радници и даље не одустају од претње комплетном обуставом рада најављеном за 22. децембар, коју је министар Вербић унапред оценио као противзаконити и неуставан потез. Министарство просвете раније данас је саопштило да је са синдикатима образовања постигнут договор о посебном колективном уговору, што је поздравио министар просвете Срђан Вербић. "Влада Србије у потпуности је сагласна да је оваква ситуација, у којој они који нам образују и васпитавају децу зарађују мање од републичког просека, у најмању руку неодржива и веома лоша за нашу будућност", рекао је Вербић.
Прочитајте још:Вучић: Одолећемо штрајковима, штедња нема алтернативу Просветари упорни, штрајк се наставља Преко милион динара за увођење сексуалног васпитања у војвођанске основне школе!
Посебни колективни уговор биће потписан по пристизању мишљења релевантних владиних институција, што је уобичајена процедура, а Вербић је подсетио да просветни радници нису имали повећање плате још од 2008. године, као што је то био случај са већином других професија од општег значаја, иако је запосленима у просвети обећавано повећање коефицијента. "У оваквој ситуацији сви у Влади Републике Србије трудимо се да што пре помогнемо просвети, да омогућимо да систем профункционише", рекао је министар Вербић у саопштењу након постизања договора са синдикатима и указао на тежак положај просветних радника. Министар је додао да је најбољи начин да се то уради кроз успостављање платних група и платних разреда, јер ће се само њиховим пажљивим увођењем трајно поправити положај наставника и учинити да он буде праведнији и реалнији наспрам обавеза и значаја који просветни радници имају за друштво. Синдикати просвете су у законском штрајку од 17. новембра. Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА