Најновије

У 95. години отишао у пензију, пуца од здравља и енергије: Доктор (100) открио рецепт за дуг живот!

Шта је добро за здравље овај лекар је лично испитао, па је у складу са тим почео да се храни, а резултат свега тога јесте што и на прагу 11 деценије живота живахно иде уз степенице, сређује башту, а не користи се чак ни штапом.
Елсворт Ворхем, пуца од здравља и у 100 години (Фото: Јутјуб принтскрин)

Елсворт Ворхем, пуца од здравља и у 100 години (Фото: Јутјуб принтскрин)

Да ли верујете да на свету постоји особа која је у пензију отишла са 95 година?! Доказ да је могуће јесте доктор Елсворт Ворхем, прослављени кардиохирург који је недавно напунио 100 година! Симпатични декица у животу је прошао све и свашта, укључујући и Други светски рат, у ком је учествовао и радио као лекар, а своје занимање одувек је волео. "Знате оно када људи кажу да да имају животни позив? Ја осећам да је мој био лекарски. Никада то нисам доводио у питање" - рекао је Ворхем у интервјуу за Фокс Њуз. Управо његов позив га је натерао да реално и изблиза сагледа све последице лоших животних навика, јер је као прослављени хирург много пута видео срце, крвне судове и плућа уништена храном, пушењем, недовољно сна и премало кретања. Још пре више од 60 година, Елсворт је одлучио да промени исхрану и свом телу подари здраве намирнице. Како се месо увек сматрало храном богатом важним намирницама, он је одлучио да то лично испита и увери се. Спровео је студију и дошао до закључка да протеини из животињске масти повећавају ниво холестерола, па је његова одлука била да пређе на веганску исхрану - јеловник који искључује сву храну животињског порекла. Такође, он свакога дана спава 8 до 9 сати, а буди се у 5 ујутро. Елсворт верује да је за њега најбоље да једе два пута дневно, а за доручак су обавезне житарице целог зрна са бадемовим млеком. Остатак дана, овај поштовани доктор проводи време са породицом и вежба тако што сређује своју башту - коси траву и обрезује руже и декоративне жбунове. Захваљујући оваквом стилу живота, Елсворт је престао да ради операције тек у 74. години, чак две године касније него што закон налаже, а до своје 95-е је предавао на универзитету и био ментор млађим лекарима током великих операција, а када затреба, прискакао је у помоћ. И дан данас му ни за шта није потребна туђа помоћ, све ради сам без проблема, башту уређује и до 10 сати дневно, пење се уз степенице без потешкоћа, лифотве избегава, чак се не ослања ни на штап. Пензионерске дане проводи у друштву 14 година млађе супруге Барбаре, коју је упознао давне 1948. године у болници у којој је радио као шеф хирургије, а она била на пракси за медицинску сестру. "Када сам једном изашла са њим, млађи мушкарци ме више нису привлачили" - признаје Барбара, која је имала 21. годину када је упознала Елсворта. Из брака дугог 60. година имају петоро деце - четири сина и једну ћерку, као и осам унучића. Доктор Елсворт Ворхем верује да је тајна дуговечности у правилној исхрани и активном животу. "Ако имате холестерол близу доње границе, мале су шансе да доживите срчани удар. Ја се уопште не бих ни узнемирио када бих осетио бол у грудима, знао бих да није ништа" - каже Елсворт. Он сматра и да је за његове навике заслужно интересовање за медицину, које чак ни сада не јењава. "Увек ме је занимало све да истражим, чак ме и сада занима. Бавим се помало и тиме, али више не проучавам. Уживам у животу" - закључује 100-годишњи лекар.
Прочитајте још:Ових шест производа морате под хитно престати куповати: 100 посто су ГМО!Мати Атанасија: Како произвести здраву храну
Извор: Стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА