Најновије

Јогурт смањује ризик од дијабетеса

Свакодневна конзумација јогурта је у истраживању научника Универзитета Харвард повезана с просечно 18 одсто мањим ризиком за дијабетес типа 2.
Јогурт (Фото: girl-jitsu.com)

Јогурт (Фото: girl-jitsu.com)

Стручни часопис "BMC Medicine" пише да конзумација јогурта није чаробни штапић и истиче да је здрава исхрана пресудна за одржавање препоручене телесне масе и редуковање ризика оболевања од дијабетеса типа 2. Нови налази су прикупљени на узорку од око 51.000 мушкараца и 238.000 жена, од којих је око 15.000 развило дијабетес типа 2. Истраживачи додају да унос осталих млечних производа није био повезан с ризиком за дијабетес типа 2.Ј едно од могућих објашњења за добијене резултате односи се на деловање пробиотика из јогурта, односно њихов утицај на редуковање упалних процеса и побољшање функције хормона кључних за контролу апетита.
Прочитајте још:Ово је 10 знакова да имате проблеме са јетром
Шећерна болест типа 2, од инсулина независни дијабетес или адултни дијабетес, је поремећај метаболизма који карактерише повишени ниво глукозе у крви у контексту инсулинске резистенције и релативног дефицита инсулина. Уобичајени симптоми су појачана жеђ, учестало мокрење и стална глад, при чему се гојазност сматра првенственим узрочником дијабетеса типа 2 код људи који су генетски предиспонирани за ту болест. Дијабетес типа 2 се у почетку лечи повећаним вежбањем и променом исхране, а ако се ниво шећера у крви не смањи овим мерама, могу бити потребни лекови. Иначе, стопа дијабетеса се значајно повећала у последњих 50 година и то упоредо са гојазношћу, а према подацима из 2010. у свету има приближно 285 милиона људи који болују од овог типа дијабетеса. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА