Најновије

Златокрили славуји предвиђају природне катастрофе

ЊУJOРK - Златокрили славуjи, врста америчких птица певачица, способни су да предвиде природне катастрофе, као што jе олуjа коjа jе у априлу ове године задесила државу Tенеси, усмртивши 35 особа.
Торнадо (Фото: filmfiction.net)

Торнадо (Фото: filmfiction.net)

Проучаваjући ове мале птице селице, истраживачи су констатовали да су оне напустиле своjа станишта за размножавање само два дана пошто су у њих стигле, али и два дана пре невремена коjе jе на том подручjу било праћено са наjмање 84 убилачка торнада. За пет дана, славуjи су превалили 1.500 километара како би се склонили од олуjе, установили су научници чиjа jе студиjа обjављена у америчком часопису Current Biology. "Наjчудниjе jе то што су птице напустиле станишта много пре доласка торнада", изjавио jе Хенри Стреби, еколог са Универзитета Kалифорниjе у Берклиjу. "У тренутку када су нас метеоролози упозоравали да jе невреме кренуло ка нама, приче су почеле да одлазе из овог краjа", навео jе он. За разлику од људи, ове птице могу да чуjу инфразвуке, звуке изузетно ниске фреквенциjе чиjи су чести извори метеоролошке турбуленциjе.
Прочитајте још:Часопис „Forbes“ прогласио руски „YotaPhone 2″ напредним производом године
"Mетеоролози и физичари одавно знаjу да олуjе праћене торнадима производе снажне инфразвучне таласе коjи путуjу хиљадама километара, на фреквенциjама коjе птице могу да региструjу", рекао jе Стреби. Истраживачи су, такође, показали да птице коjе увек следе исте миграционе руте могу понекад, када jе то потребно, да отпутуjу и ван периода сеоба. Oво шесто "чуло" jе веома важно за опстанак птица, посебно у условима глобалног отопљавања када jе интензитет и учесталост олуjа и торнада већа, истичу научници. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА