Најновије

Руска православна црква тражи од Македоније да ослободи архиепископа Јована

СКОПЉЕ - Руска православна црква затражила је од државног и црквеног врха помиловање за архиепископа СПЦ Јована Вранишковског, пише портал на македонском Тајм.
Архиепископ охридски Јован Вранишковски (Фото: Википедија)

Архиепископ охридски Јован Вранишковски (Фото: Википедија)

Вранишковски, који је осуђен по оптужби канонски непризнате МПЦ да је док је био њен владика проневерио 250.000 евра, трогодишњу затворску казну издржава у затвору Идризово код Скопља, а због нарушеног здравља недавно је пребачен у Институт Мајка Тереза у Скопљу. Помиловање архиепископа Јована Вранишковског затражио је Иларион Алефејев, један од најутицајнијих митрополита Руске православне цркве, надлежан за спољну политику Московске патријаршије, током посете Македонији, преноси Танјуг. Митрополит волоколамски Иларион је тај захтев изнео, како се наводи, током сусрета са поглаваром непризнате Македонске православне цркве - Охридске архиепископије Стефаном, али и у разговору са мекедонским шефом државе Ђорђом Ивановим и премијером Николом Груевским. Тајм истиче да "македонска црква" и званично Скопље већ размишљају о некаквом условном ослобађању Вранишковског, али не и помиловању, што би практично значило ослобађање без брисања кривице. Митрополит Иларион се јуче на клиници Мајка Тереза у Скопљу састао са Вранишковским. Архијерејски синод "Македонске православне цркве" (МПЦ) позвао је вечерас македонске власти да покажу милост према оболелом охридском архиепископу Српске православне цркве у Македонији Јовану Вранишковском. "МПЦ, руковођена духом човекољубља а у име виших циљева, позива надлежне власти Македоније за милост у односу на затвореника, ранијег митрополита Јована, који и поред преступа због којих је осуђен и лежи затворску казну, у ове свете предбожићне дане не треба да буде лишен наде у милосрђе", наводи се на сајту МПЦ. Како се наводи на сајту МПЦ, Руска православна црква је изразила спремност да да свој допринос за обнављање и успешно реализовање дијалога између МПЦ и СПЦ за решавање отворених питања између две цркве. СПЦ је у августу покренула поступак за рашчињење архиепископа Стефана, поглавара непризнате МПЦ. Став Руске православне цркве је да не могу да помогну у македонско-српском црквеном спору све док је Вранишковски у затвору. У Македонији се, наиме, верује, да би Руска православна црква можда подржала МПЦ у добијању статуса "самосталне" цркве уколико Вранишковски буде ослобођен, а то би, како се наводи, подразумевало висок степен самосталности, али не и потпуну аутокефалност. Тајм преноси и саопштење Руске цркве којим се оцењује да је посета Илариона Скопљу била намењена "решавању канонског статуса црквене структуре 'Македонске православне цркве', која је ван заједнице православних цркава". Напомиње се и да је у том саопштењу поглавар Стефан именован као "архиепископ Македонске православне цркве", а Вранишковски као "архиепископ Охридски".
Прочитајте још:РПЦ спречила постављање пројекције „Око Саурона“ у Москви РПЦ: уништавање хришћана у Сирији води цивилизацијској катастрофи РПЦ: Санкције ће учинити руску привреду моралнијом
Извор: РТС / РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА