Најновије

Ево како "шеријатски сан" вуче целе породице у Исламску државу

Вашингтон - У жељи да створи ново друштво по сопственим правилима, Исламска држава не регрутује само борце, већ све више привлачи читаве породице, пише Вашингтон пост.
Колона припадника Исламске државе (Фото: deviantrt)

Колона припадника Исламске државе (Фото: deviantrt)

Већ месецима експерти посматрају како у такозвани калифат, поред нових бораца, пристиже и све већи број лекара, медицинских сестара, инжењера, адвоката, као и читавих породица. Они, како пише амерички лист, треба да допринесу изградњи државе која почива на најстриктнијем тумачењу шеријата. Те породице "верују да чине праву ствар за своју децу", каже експерт за екстремизам Мелани Смит са Краљевског колеџа у Лондону. За разлику од Ал Каиде, која делује у више земаља али је војска без државе, Исламска држава контролише територију коју је силом заузела у Ираку и Сирији. Да би створила исламистичко друштво којем тежи, група је почела да преузима постојеће школе, болнице и друге институције потребне за свакодневни живот или да гради нове. "Што више успеха имају у изградњи свог новог друштва, то су више у стању да привуку читаве породице", каже Мија Блум, професорка студија безбедности на Универзитету у Масачусетсу која се бавила истраживањем на тему Жене и тероризам. "То је скоро као амерички сан, само што је није америчка већ верзија Исламске државе", каже она. У Раки, упоришту ИД-а, исламисти су изградили породилиште које води британски гинеколог. Из града се протерују староседеоци а у њихове домове се усељавају борци, пише Вашингтон пост. Локалне школе похађају дечаци до 14. године, након чега постају борци, док девојчице поред Курана, уче како да се облаче, понашају, одржавају кућу, кувају и помажу мужевима - све у складу са шеријатом. Исламска држава плаћа породицама бораца струју, храну и до 1.100 долара месечно - што је за сиријске прилике огромна сума, каже Блум. Исламисти новац зарађују од пљачки, откупнина, шверца нафте, уцена, додаје она. Други џихадисти, како каже, обећавају награду "у будућем животу, а ови и у садашњем и у будућем". Према проценама експерата, од јачања Исламске државе, на њену територију доселило се најмање 15.000 људи, углавном из Туниса, Саудијске Арабије или Јордана. Међутим, Мелани Смит тврди да је ситуација која дочека породице тамо потпуно другачија од пропагандиних видео снимака којима џихадисти промовишу живот у Исламској држави и да има информација да у региону има несташице струје, животних намирница, лекова и пијаће воде.
Прочитајте још:ИСИЛ све опаснији, терористи из Египта се прикључили организацији! (ВИДЕО) ЈЕЗИВО: Терориста ИСИЛ учи бебу да као лопту шутира одсечену људску главу ЦИА се гадно прерачунала: ИСИС има осам пута већу војску него што Американци мисле  
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА