Најновије

Матичњак: Ублажава напетост и депресију

Матичњак (Melissa officinalis) је једна од ретких биљака, која је истовремено лековита, мирисна, украсна, зачинска, ароматична, медоносна и индустријска.</h3

Фото: Википедија

Фото: Википедија

У јужној Европи и северној Африци гаји се дуже од два миленијума. Расте у пчелињацима, двориштима, поред насеља, уз ограде и живице, по шумама. У парковима се гаји као украсна биљка, а у баштама као лековита и ароматична. Пчеле је напросто обожавају, због чега је и добила име матичњак. Цвета од јуна до септембра, препознатљива је по ситним белим, беличастожутим, плавичастим и бледоружичастим цветићима као и мирису који који подсећа на лимун, због чега је у народу зову "лимун трава". Гранчице матичњака некада су стављане по поду да освеже просторију, а Арапи су први ову биљку почели да користе у лековите сврхе, справљајући од ње чај против напетости и депресије. Са овом праксом се наставило и у средњем веку, а видари су је препоручивали против болова, метаболичких тегоба и несанице као и за бољи апетит и варење. У Француској је и данас матичњак биљка избора за уклањање умора и главобоље. Ради веће делотворности често се комбинује са валеријаном, камилицом и хмељом. За лек се сакупљају листови пре цветања, а цела биљка док цвета. Суши се брзо у хладу. Осушени матичњак треба чувати у тегли или платненим врећицама, никако у металним кутијама. Најважнији састојак је етарско уље, а добија се дестилацијом са воденом паром саме биљке покошене у фази цветања. Етарско уље освежава и поправља расположење, а због изузетно пријатног мириса користи се у фармацији, као и у индустрији парфема и козметике. Истраживања немачких научника су показала да етарско уље делује на део мозга који управља аутономним нервним системом, штитећи га на тај начин од негативних спољних утицаја. Због бројних позитивних карактеристика, посебно се препоручује трудницама против мучнине. Осим изузетно вредног уља, садржи и фенолне киселине, флавоноиде, горке материје, танин. Чај од матичњака помаже у превазилажењу стресних ситуација, против депресије, као и главобоља узрокованих нервозом или повраћањем на нервној бази, истичу поклоници алтернативне медицине. Делотворан је и код нередовних менструација изазваних стресом. Осим тога, побољшава памћење, призива лепе мисли, регулише пробаву, јача и опоравља срце, делује антибактеријски и помаже зацељивању рана. Такође, чисти крв, благо шири периферне крвне судове и снижава крвни притисак. Напомена: особама које узимају седативе и лекове за штитасту жлезду не препоручује се употреба матичњака без претходне консултације са лекаром.

Краљица међу травама

Вредност матичњака можда је најбоље описао француски травар Морис Месеж који каже: "Melissa officinalis је краљица свих стимулативних трава. Неспретном љубавнику, немирној глави породице, женама оптерећеним проблемима, очајницима, свима које прати осећај пораза у животу, саветујем ову чаробну биљку, која обнавља организам, враћа снагу и радост живљења". За постизање оваквог стања довољан је чај, који се спрема на крајње једноставан начин. Чајна кашичица осушеног матичњака прелије се са два децилитра кључале воде, поклопи и остави да одстоји пет минута. Након тога се процеди и пије. Чај је, наравно, делотворан и за друге наведене здравствене тегобе.
Прочитајте још:Ево доказа да је банана храна за суперхеројеСАЧУВАЈТЕ ФИГУРУ ЗА 2015. ГОДИНУ: Шта јести пре одласка на дочек?
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА