Најновије

Исламска држава објавила интервјуу са заробљеним пилотом

Екстремистичка Исламска држава објавила је, у месечном магазину који објављује на енглеском језику, интервјуу са јорданским пилотом ког су заробили прошле недеље пошто се његов авион срушио на северу Сирије.
Фото: Твитер

Фото: Твитер

Пилот Муад ал-Касасбех је, како је објављено у магазину екстремиста "Дабик", рекао да је његов Ф-16 у среду оборила ракета у близини Раке, града који Исламска држава сматра својом престоницом. Поручник прве класе јорданских ваздухопловних снага Касасбех (26) је навео да се катапултирао и да је завршио у реци Еуфрат, где су га заробили борци Исламске државе. САД су раније демантовале да је Исламска држава оборила јорданску летелицу, подсетила је агенција АП. У истом издању магазина, Исламска држава је похвалила недавни напад на кафић у Сиднеју. Аустралијска полиција упала је 15. децембра у кафић у којем је радикални исламиста Ман Харун Монис више од 16 сати држао групу од 17 талаца. Отмичар и још две особе су убијени, а четворо талаца је теже повређено. Агенција АП је навела да је магазин Исламске државе објављен у понедељак на Интернету. Јордан је саопштио да ће уложити све напоре да би избавио свог пилота. То је први изгубљени авион међународне коалиције откад су покренути ваздушни нападу против Исламске државе у Сирији и прво заробљавање пилота који је учествовао у тој мисији. Јордан се, уз Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Британију, придружио међународној коалицији у борби против Исламске државе. Рака, де факто престоница ове групе, која држи знатне делове Сирије и Ирака, редовно је на удару здружених ваздушних напада. Шеф Централне команде САД, генерал Лојд Остин је изјавио како ће Америка подржати напоре за безбедно избављање пилота и "неће толерисати настојања Исламске државе да погрешно представља и експлоатише овај несрећан пад авиона за своје циљеве". Према наводима једног активисте из Раке, Исламска држава је подељена у погледу судбине пилота - екстремнији страни борци желе да он буде смакнут, док су остали склонији томе да га оставе у животу.
Прочитајте још:ЧЕШКИ ВЕТЕРАН С КОСОВА ОДБИО ОДЛИКОВАЊА НАТО: Стидим се што сам служио злочинцимаСАД пребцује наоружање из Авганистана у УкрајинуНа трибини украјинског парламента – плакат са транспортером који прелази преко лешева
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА