Најновије

Гејтсова предвиђања за 2022. годину: Шта га брине, а због чега је оптимистичан

Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс је углавном оптимиста када се ради о 2022. години. Међутим, постоје појединости које брину Гејтса, али како је поручио на свом блогу - следи нам година, знатно боља од претходне.

У Гејтсовом недавно објављеном посту на блогу, под насловом „Разлози за оптимизам после тешке године“, он је дао вишеструке ружичасте прогнозе – од пандемије короне која се потенцијално завршава, до надолазећег успона метауниверзума.

Разлози за оптимизам

"Мој рад је увек био вођен једноставном идејом: свет може постати бољи", пише Гејтс.

"Велики неуспех попут пандемије отежава веровање да је напрадак могућ. Ипак, још увек сам оптимиста у погледу наше способности да изградимо свет у коме свако има пирлику да живи здрав и продуктиван живот", истиче он.
"Највећа" добра вест је да су људи коначно уверени да је заустављање пандемије важно, каже милијардер.

"Надам се да ћемо видети широку подршку у напорима у припремама за пандемију. Тренутно пишем књгу која ће изаћи у неко време следеће године, а у којој излажем свој план који ће осигурати да ковид- буде последња пандемија", написао је Гејтс.

Он је такође оптимистичан у погледу иновација.

"Очекујем велики напредак јер истраживање и развој који је стављен на чекање због пандемија узима маха", пише Гејтс, додајући да је посебно узбуђен због новог лека за превенцију ХИВ-а који је тренутно у клиничким испитивањима. Слично томе, он очекује добар напредак у дијагностици Алцхајмерове болести.

Због чега је песимиста

Али, један посебан проблем би могао да успори већи део тог напретка, предвиђао је милијардер, а то је неповерење људи у власти.

"То је једно од питања због којих сам највише забринут у 2022. години", написао је.

Јавне институције, приметио је Гејтс, треба да буду главни играчи у борбама против решавања климатских промена или спречавање следеће пандемије.

"Ако вам ваши људи не верују, неће подржати велике нове иницијативе. Када се појави велика криза, мање је вероватно да ће следити упуства неопходна да преброде олују", истиче он.

Такво неповерење је постало посебно очигледно од када се појавила пандемија коронавируса: дизинформације о вирусу су се прошириле и у САД-у и у остатку света, ометајући вакцинацију и одлажући крај пандемије.

Истраживање истраживачког центра Пев показало је сличне трендове. У анкети одраслих Американаца из 2019. године, 75 одсто испитанка је рекло да се поверење њихових грађана у савезну владу смањује.

Још 64 одсто анкетираних је рекло да се и поверење Американаца једних према другима такође смањује, а око четири до десет испитаника сматрало је да неповерење отежава решавање питања као што су здравствена заштита, имиграције и оружје.

У Гејтсовом блогу, он је приметио да су 24-часовни циклуси вести, политички подстакнути наслови и друштвени медији играли улогу у растућој подели - и да ће владе можда морати да регулишу онлајн платформе како би ефикасно распршиле дезинформације.

То је већ у фокусу законодаваца у Вашигнтону. У октобру је бивша Фејсбук инжењерка Францес Хоген сведочила пред сенатском комисијом о "кризи" дезинформација компаније, што је потенцијални рани корак ка регулативи платформе друштвених мрежа.

Време може бити од суштинског значаја. Гејтс је изразио забринутост да ће без брзе интеревенције Американци имати веће шансе да бирају политичаре који јавно изражавају и подстичу неповерење.

То је тежак проблем за решавање - а чак и Гејтс каже да није сигуран како да настави.

"Овде бих обично изложио своје идеје о томе како да решимо проблем. Истина је немам одговоре. Планирам да наставим да тражим и читам идеје других, посебно младих. Надам се да ће нове генерације које су одрасле на интернету имати нове идеје о томе како да се позабаве проблемом који је дубоко укорењен на интернету", поручио је он.

Извор:Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА