Најновије

(ВИДЕО) Емисија о којој бруји цела Србија: Како је Лазански анализирао стање у војсци

БЕОГРАД - Још се нису стишале страсти од текста војног аналитичара Мирослава Лазанског у коме је оптужио политичаре да су "уништавајући војску допринели великим последицама катастрофе због поплава", а он је поново запалио Србију гостујући на ТВ РТС. Наиме, гостујући у специјалној емисији РТС Лазански је поновио своје оптужбе тврдећи да би штета од поплава била много мања да "демократски министри" нису реформисали војску у складу са саветима НАТО генерала. 
Мирослав Лазански (принтскрин РТС)

Мирослав Лазански (принтскрин РТС)

- Војска је после 2000. године потпуно трансформисана у духу три мисије: мисију чувања територије, мисију помоћ народу у елементарним непогодама и мисију мировних мисија широм све. Бојим  се да је ова трећа мисија дошла у први план и да је задатак помоћи народу у елементарним непогодама стављен у други план. У задњих 20 година у војску се јако мало улагало - рекао је Лазански у присуству пуковника Војске Србије Драгана Котларића. - Скандалозан је овај снимак, хеликоптер на ужету вуче спасиоца и онога који се спашава. Ми у овом часу немамо ни један хеликоптер који вуче спасиоца и онога ко се спашава у сам хеликоптер. Присиљени смо да се овај љуља на крају ужета. Не дај Боже да је јачи ветар шта би се догодило? Он треба да се уз помоћ сајле и витла увуче у хеликоптер. Нама тренутно лети пет великих хеликоптера и четири до пет мањих, што је на граници експл0атације и максимум напрезања хеликоптерских јединица. Полети нам лете пет и десет сати дневно што је ужасно пуно. Шести хеликоптер покушавамо да оспособимо... То значи да је ниво заступљености транспортних и спасилачких хеликоптера у нашој војсци јако мали. Хрватска има 14 транспортниох хеликоптера, а ми имамо шест од којих тренутно лети пет,  појаснио је Лазански.
Водитељ РТС покушао је да стање у војсци оправда економском ситуацијом у земљи, али му је Лазански одговорио да оно што није уложено у војску сад ће бити плаћено великом материјалном штетом. - Пошто није улагано систематски у војску задњих 20 година, реформе војске су гламурозно слављене као врхунске, а нама су саветници били британски и холандски генерали и они су нам овако постројили војску, и ово је само резултат тога. Ми имамо укупно четри батаљона инжињерије распоређених у четри бригаде и два понтоњерска батаљона који су придодати речној флотили. Шта могу два понтоњерска батаљона? - рекао је Лазански.
Он је подсетио да је војска имала тешке инжињеријске пукове, инжињеријске бригаде, али да је у реформи све уништено.- У држави која има овакве водотокове, где цивилна власт се није више од 20 година бринула да уради водотокове да не дође до овакве катастрофе, ви војску постројите тако да инжињерију потпуно минимизирате.  Да ли ви знате да ми уопште више немамо школски центар инжињерије? Немамо ни управу инжињерије. Имамо Министарство по стандарду НАТО Г1, Г2, па сад нек изволе да пуне џакове са песком и нека спашавају народ - објаснио је Лазански. Лазански је ипак рекао да је војска колико толико одржала ред и да је цивилни систем потпуно заказао. - Цивилни систем одбране је пукао у једној ноћи, прво је смењен командант кризног штаба у Шапцу па је постављен други који је исто отеран, па је онда морао начелник генералштаба, доведен као да је битка за Стаљинград - рекао је он.Он је поставио питање "да ли је ово било непредвидиво". - У нормалним државама имате стратешку хидро-метеролошку службу која даје прогнозе... Постоје сателити, постоје компјутери, да ли се тај облак на време могао дијагностицирати, да ли се могла снага његова дијагностицирати? Па могла је! - тврди он. Лазански је затим наставио да говори о стању Војске Србије. - Овде војска није имала ни основна материјална средства. Знате ли на војним отпадима које су количине алуминијумских чамаца? Па немогуће је да је главна вест да су две амфибије стигле у Шабац? Па где су те силне амфибије које је војска имала? Србија је наследила највећи део војске бивше Југославије. У тим инжињериским батаљонима је било од 8 до 10 амфибија... Две амфибије стигле у Обреновац ми то славимо. Комплетно је војска трансформисана како је тражено из иностранства што апсолутно не одговара ни првој ни другој мисији војске.  Ово је стравичан размер катастрофе, али да смо имали више војника, више инжињеријске технике, могло се много више урадити и много мања би била материјална штета. Зар је требао апел за 1500 волонтера, па то се изврши мобилизација! Где је резервни састав? - питао је Лазански. Лазански је рекао да у Смедереву на полигону железаре и сад силна војна техника чека на сечење и прераду, а да су тамо и камиони који су прешли само 400 километара. - Ми смо имали озбиљну речну флоту. За време демократских министра одбране два модерна миноловца су продата власницима кафића у Брчком. И речна флотила је сведена на најнужнији део - подсетио је он. На крају, Лазански је рекао да се војска показала "одлично са оном техником којом располаже и бројем војника којима располаже". - Они су се максимално ангажовали. Кад је морала специјална бригада да дође да поставља вреће са песком то је онда крај - рекао је Лазански. Погледајте целу емисију РТС (Лазански говори од 9:20) Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА