Најновије

НА ГРЧКИМ ГРАНИЦАМА НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА МИГРАНАТА! ПРЕШЕВО ПРВО НА УДАРУ! Да ли Србија има одговор на нови талас избеглица?

Сукоби у Сирији, најава Турске да ће отворити границе, сукоб миграната са грчком полицијом, поново актуелизују питање Балканске руте. Од 2015. године и највећег прилива миграната, транзит држављана Авганситана, Сирије и Пакистана Србијом не престаје, а тренутно је у Прихватним центрима 5.800 људи. Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, Србија је спремна за прилив већег броја миграната.

Мигранти чекају да крену ка Европи (Фото: Јутјуб)

Први Прихватни центар из правца Грчке и Македоније је у Прешеву. Дневно прима и региструје око 50 миграната. Јутрос рано стигле су мање групе Сиријаца и Палестинаца који су у септембру кренули из Турске.

"Нисам био у камповима, спавао сам у старим кућама или плаћао кирију, планирам да идем у Италију, знам да је компликована ситуација, да су затворене границе, али ћу да покушам", истиче тарик Авиди, мигрант из Сирије.

Мухамад Хусеин из Пакистана каже да је много људи сретао на путу укључујући и земљаке и познанике. Углавном иде пешке, прати локацију на мобилном телефону а жеља му је да стигне до Немачке или неке друге европске зеље.

Долазе и одлазе. Данас их је у Прихватном центру 880, углавном су самци. Породице су у центрима у Бујановцу и Врању. У сваком имају оброке, загрејане просторије, медицинску негу.

"Мислим да можемо да одговоримо на евентуални изазов, али не очекујем да се понови оно што је било 2015. Прешево тренутно има још 150 места у чврстим објектима, за не дај боже могу да се активирају и додатни капацитети тако да можемо да рачунамо на једно 1.200 места у Прешеву", објашњава Горан Ћирић из Прихватног центра у Прешеву.

"Може се очекивати велики притисак" 

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић очекује значајни прилив из Турске.

"Очигледно да се прилично организовано томе приступа, може се очекивати велики притисак на Грчку и Бугарску границу, уверен сам да је Србија спремна какав год да је сценарио", твди Цуцић.

У Србији је у Прихватним центрима 5.800 миграната, у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила процењују да их је ван кампова више од 1.000.

"На нашим северним границама имамо ограде, физичку баријеру, али имамо и препреке, Дунав, Дрина, уколико људи буду масовније долазили код нас некако има могућности са дуже задржавају код нас, ми нисмо чланице Европске Уније, за нас дипломатија треба да игра кључну улогу у овоме. Једина врата су расподела тререта избеглиштва, ако дођу код нас морамо да тражимо од наших суседа да разумеју наш положај и да преузимају одређени број људи, тиме би се растеретила ситуација", наглашава директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

На југу о капацитетима, на северу о инцидентима. Протестовали су мештани Суботице, траже да се мигранти сместе по центрима, а појачане полицијске снаге патролирају Шидом, због већег броја илегалних миграната који свакодневно пристижу.

Процењује се да је око 300 миграната у шумама у околини Шида и близу границе са Хрватском. Током фебруара, забележено је десетак случајева упада илегалних мигранта у напуштене куће и викендице.

Прочитајте ОВДЕ да ли је могућ сукоб САД и Немачке због КиМ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА