Најновије

НАТО пропаганда у Србији креће у Новом Саду!?

СРБИЈА - У понедељак 23. јуна 2014. године, у великој сали Скупштине АП Војводине, са почетком у 10.00 часова, биће одржана тематска конференција под називом: “Србија и НАТО: јачање и унапређење институционалних претпоставки сарадње”, пише на сајту Владе АП Војводина.
НАТО

НАТО

У српском друштву су све јачи гласови о "потреби чланства Србије у НАТО", а недавно је у својим изјавама и премијер Србије, Александар Вучић, оставио то питање отвореним и назначио могућност учлањења Србије у НАТО. „Mорате имати у виду, НATO jе бомбардовао Србиjу 1999. године. Данас имамо добре односе са НATO. Kуда ће нас то одвести, видећемо“, рекао jе Вучић за немачки лист Билд. Док са једне стране се понавља да не постоје никакве евроинтеграције, већ само евроатлантске интеграције, те да су ЕУ и НАТО једна ствар, са друге стране војна неутралност је званична политика Србије.
Правда је већ ексклузивно објављивала текст о плановима НАТО алијансе за Србију до краја 2015. године. Реч је о тексту "ЕКСКЛУЗИВНО: Шта Бела Кућа и НАТО алијанса спремају Србији 2015. године!?" који се бави документом америчког конгреса који носи назив „Акт о превенцији руске агресије 2014″.
Овај документ открива да Бела Кућа има стратешки план да укључи Србију у антируско деловање на Балкану, али и да САД неће одустати од стварања "војске Косова". Наиме, према овом документу, за период од 2015. до 2017. године САД намерава да уложи 10 милијарди у тзв. процес ширења демократије у Русији, а укупна сума предвиђена за све операције, укључујући и јачање војних НАТО капацитета у Европи и Евроазији, те војну сарадњу са другим земљама у Европи и Евроазији износи 30 милијарди америчких долара. Према овом стратешком плану САД-а, од 2015. године у Србији ће доћи до снажније промоције евроатлантског војног савеза. Овај документ америчког конгреса је опширан, али под тачком 304. се дефинише војно-безбедоносна сарадња са земљама које нису чланице НАТО и међу њима је Србија.
Документ је предложио један од највећих антируских политичара у Америци, Џон МекКејн, а на њему је радило 26 политичара републиканаца.
Из свега се јасно види да је у овој стратегији САД-а, усмереној ка борби против Русије, циљ да се период од 2015. до 2017. године посвети утврђивању позиција НАТО алијансе у Европи, а обзиром да Србија није изостављена ни у једној тачки ове стратегије, где се Србија поставља заједно са земљама које теже чланству НАТО-а и које САД жели да афирмише у борби против Русије, или како документ каже, против „руске агресије“, власти у Србији ће очигледно бити изложене огромном притиску да свој курс окрену ка чланству у НАТО алијанси.
Конференција заказана за понедељак у Новом Саду, има за циљ, пише на сајту покрајинске владе, да ојача подршку грађана процесима евроатлантских интеграција Србије, да пружи објективно информисање јавности о свим битним питањима у односима Србије и НАТО-а, механизмима, вредностима и стандардима евроатлантске заједнице.
На скупу ће бити представљени и програми алијансе у којима Србија учествује, заједнички пројекти у области безбедности, као и улога делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а. Преносимо план програма конференције, учеснике и говорнике исте: Иштван Пастор, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине и др Бранислав Блажић, члан Делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а. Програм конференције: 10.00-10.30: Поздравни говори: • Иштван Пастор, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине • Др Бранислав Блажић, члан Делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а 10.30-13.00: Уводна излагања: Потпуковник Бојан Станојевид, Министарство одбране Републике Србије и шеф групе Партнерство за мир Управе за међународну војну сарадњу Тема: „Сарадња Министарства одбране и НАТО-а“. Саша Костид, Министарство спољних послова Републике Србије, први саветник у Одељењу за НАТО и Партнерство за мир Сектора за безбедносну политику Тема: „Сарадња Министарства спољних послова и НАТО-а“. Бригадни генерал Луцио Бата, НАТО војна канцеларија за везе Тема: „Улога НАТО војне канцеларије за везу у Београду“. Излагања: Мирјана Војиновид Милорадов, Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука, Проф. Иван Шпáник, Универзитет у Братислави, Словачка, Гордана Козухарова, Иницијатива “Животна средина и безбедност“ Презентација пројекта „Процена ризика и заштита квалитета изворишта пијаће воде у Новом Саду, подржаног од НАТО програма „Наука за мир и безбедност“ Презентација активности Иницијативе “Животна средина и безбедност“ у Југоисточној Европи. Борис Варга, Центар за политику и евроатлантско партнерство Тема:„Србија и НАТО: из угла медија“. 13.00-13.30 Завршна разматрања /Закључци Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА