Најновије

ШОК: ЕПС тражи повећање цене струје од најмање 15 одсто!

Електропривреда Србије је Влади доставила предлог да од септембра струја поскупи минимум 15 одсто!
Струја дефинитивно поскупљује, питање само колико, фото: Regblog.org

Струја дефинитивно поскупљује, питање само колико, фото: Regblog.org

Премијер Александар Вучић је затражио додатну анализу предложеног поскупљења струје, а од ЕПС-а да хитно почне да сређује стање у предузећу. - Прво завршите процес корпоративизације фирме, ослободите се вишкова руководилаца и обезбедите да се из Електропривреде не одливају паре, па онда можемо да разговарамо о поскупљењу - затражио је Вучић. Према рачуници премијера, посао корпоративизације може бити готов у наредних месец дана, објашњава извор “Блица” из Немањине. Уколико Влада прихвати да подржи поскупљење, то би, сазнајемо, могло бити између десет и 12 одсто. Виша цена струје, нажалост, очигледно је неминовност. - У свим разговорима са међународним финансијским институцијама последњих година дефинисано је да цена струје мора постепено достићи економски ниво. Последице поплава не треба доводити у везу са корекцијом цена струје, јер је то морало да се деси. Поплаве су само додатни разлог да се о поскупљењу говори већ сада - тврди извор “Блица”. У Влади кажу да је цена струје у Србији најнижа у Европи и на ивици економске цене. Зелена тарифа коју грађани најчешће користе се, чак, продаје по цени испод оне по којој се производи. - Ако би и повећали цену електричне енергије, то је једна трећина решавања проблема. Не желимо да неефикасност у Електропривреди плаћају грађани, коментар је в.д. директора ЕПС-а Александра Обрадовића на могућност поскупљења струје. Он је и сам више пута захтевао да Влада подржи корпоративизацију предузећа. - У ЕПС има 13 привредних друштава у којем руководи 600 директора највишег и средњег нивоа управљања и око 50 шефова служби. Јединственим управљањем у пословима финансија, права, ИТ, јавних набавки, људских ресурса и односа с јавношћу годишње би се уштедело 36 милиона евра. Док се не деси корпоративизација ЕПС није могуће урадити процену потребног броја запослених на свим, па и на руководећим местима. Просечна нето зарада на нивоу садашњих 650 руководилаца износи 87.000 динара - објашњавао је више пута в.д. директора ЕПС Обрадовић.
Прочитајте и:Вујовић: Плате и пензије иду доле 10%, надам се не преко тога!На продају иде 600 државних фирми!Српске банке зарађују 90 милиона на дан само на каматама и провизијама!
Ипак, први човек ЕПС-а подсећа да је штета од поплава само у рударском сектору око 100 милиона евра, а да је ЕПС, осим директне штете од поплава, принуђен и да увози струју што представља додатно оптерећење. - Одлука о повећању цене струје зависиће од средстава која буду опредељена - закључује Обрадовић. Како сазнајемо, в.д. министра финансија Душан Вујовић не противи се, у начелу, благом поскупљењу цене електричне енергије. С друге стране, како нам је потврђено, он инсистира да се корпоративизација ЕПС-а спроведе у што краћем року, али и да се обезбеде уштеде. - Само повећање цена струје без професионалног и одговорног менаџмента нема смисла. Више цене би остале без ефекта и биле употребљене за повећање плата које су и сада превисоке - коментар је министра Вујовића. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА