Најновије

Борбени робот са комплексом "Корнет"

У блиској будућности, део Оружаних снага Русије постаће и борбени робот, саграђен на бази блиндираног возила "Тигар" и опремљен антиракетним комплексом "Корнет".
Фото: Јутјуб (принтскрин)

Фото: Јутјуб (принтскрин)

Један од главних задатака борбене роботике - да минимизира опасност по живот и здравље војника током борбених операција. Одлучено је да се машина покреће самостално или даљинским путем, објашњава главни уредник листа "Арсенал отаџбине" Виктор Мураховски:

Као прво, у случају отпора непријатеља спасавају се животи људи, а као друго, повећава се прецизност навођења противтенковских ракета. Према искуствима војника и истраживањама психолога, под дејством непријатељске ватре наводилац-оператор ради много лошије него на полигону. У зависности од нивоа стручности, од 2-5 пута умањује се прецизност навођења.

Јасно је да, ако се оператор буде налазио, не у самој ратној машини, већ буде управљао даљинским путем, или машина буде радила према задатом програму, вероватноћа погодка мете ће се повећавати. Истовремено, одлуку о отварању ватре доноси једино човек. Главни проблем са стварањем роботизованих система - обезбеђивање даљинског или аутоматског кретања. Још увек нигде у свету такав проблем није решен. Постоје експериментални уређаји код Американаца. Код њих се војна возила крећу према унапред одређеној траси, самостално заобилазећи препреке. Машина треба да испоручи муницију и гориво на прву линију.

Пионири у стварању роботских система били су совјетски специјалисти. Још 80-их година такви радови су извођени на тенковима. Борбени робот може бити изграђен на бази било које машине. Главни задатак - израдити и испробати све технологије предаје информација, управљања сигналом и пријем одговарајуће реакције. Над овим тренутно и раде стручњаци. Комплекс "Корнет" се може ефикасно носити како са копненим, тако и са ваздушним циљевима. Ништа слично у свету нико нема. Антитенковски вођена ракета са максималним дометом до 8 километара пробија оклоп, дебљине метра. Ово омогућава "Корнету" да уништава савремене и перспективне тенкове, чак и са трендом повећања њиховог нивоа заштите.

Русија већ има основне роботске платформе малих, средњих и великих класа. То отвара велике могућности за стварање роботизованих система. Познато је да се они стварају у интересу готово свих родова војске. Недавно, Оружане снаге Русије добиле су прве серијске моделе комплекса "Платформа-М" са гусеничном шасијом. Он је наоружан са 4 бацача граната и митрољезом Калашњиков. Комплекс се може користити за извиђање, уништавање стационарних и покретних мета, као и за ватрену подршку јединицама.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА