Најновије

Трка у УН: Француска и Кина уз Јеремића, Руси “гурају” кандидата Бугарске!

Одлука шефа црногорске дипломатије Игора Лукшића да се повуче из “трке” за новог генералног секретара Уједињених нација је мудар и логичан гест, с обзиром да му је постало јасно након одржане две рунде гласања у Савету безбедности УН да неће успети да “избије” на неко од водећих места у таквом надметању.

Вук јеремић (Фото: Синхуа)

То за лист Данас оцењују саговорници из међународних дипломатских кругова који су желели да остану анонимни. Говорећи о наредном кругу гласања, које се одржава у понедељак у Њујорку, саговорници београдског листа незванично истичу да ће та рунда бити веома важна за кандидата Србије Вука Јеремића, који је у претходном гласању био другопласиран, иза бившег премијера Португала Антонија Гутереша.
- Копља ће се у наредној фази надметања за наследника Бан Ки Муна на челу УН ломити између пет-шест кандидата, које поједини медији на Западу називају супер кандидатима, по узору на председничке изборе у САД, а међу њима је кандидат Србије... У наставку изборног процеса усложњава се игра, односно доћи ће до суштинске борбе између великих сила, пет сталних чланица Савета безбедности, што ће подразумевати и политичку трговину, на коју ће, без сумње, утицати актуелна догађања на светској сцени, укључујући ситуацију у Украјини - наглашавају извори Данаса.
Како се спекулише у међународним круговима, Русија ће настојати да “прогура” Ирину Бокову, кандидаткињу Бугарске, док Јеремић има подршку Француске, која је важна чланица ЕУ и СБ УН, као и Кине, која се залаже за поштовање принципа регионалне ротације, по којем наредни генерални секретар УН треба да буде представник неке источноевропске земље.
- Јеремић, бивши шеф српске дипломатије, који се налазио на челу Генералне скупштине УН, најбоље се котира међу регионалним кандидатима, а ако се не буде поштовао принцип регионалне ротације овога пута то би могло да изазове потресе приликом следећег изборног циклуса. Кандидату Србије, такође, иде у прилог веома изражен став у УН да наредни генерални секретар треба да буде неко ко има искуства у раду у УН - кажу дипломате за Данас.
После одустајања Лукшића, и пре њега Весне Пусић, кандидаткиње Хрватске, у надметању је остало 10 кандидата. Поред поменутих Гутереша, Јеремића и Бокове, надмећу се Аргентинка Сузан Малкора, Словенац Данило Тирк, Новозеланђанка Хелен Кларк, Македонац Срђан Керим, Молдавка Наталија Герман, Словак Мирослав Лајчак и Костаринка Кристијана Фигерес.
Кампања за избор “првог човека” УН почела је у децембру, а нови генерални секретар требало би да преузме функцију 1. јануара 2017. Према процедури избора, Савет безбедности УН предлаже кандидата Генералној скупштини, где је потребно да предложени добије најмање две трећине гласова како би постао генерални секретар. Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА