Најновије

Бившу Тадићеву власт изводе пред суд због продаје листа Политика!?

БЕОГРАД – Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак испитивања продаје друштва Политика новине и магазини (ПНМ) руској фирми OOO EAST MEDIA GROUP, за коју се верује да је повезана са концерном Фармаком МБ из Шап
Тадић - повремено чита дневне новине... (Фото: ЈуТјуб)

Тадић - повремено чита дневне новине... (Фото: ЈуТјуб)

Комисија је основано претпоставила да је Фармаком МБ преко повезаног друштва OOO EAST MEDIA GROUP из Русије од WAZ-а купио 50 одсто удела у друштву Политика новине и магазини и да је имао обавезу да пријави предметну концентрацију, односно куповину, што није учинио, наведено је у саопштењу које је објављено на сајту те институције. У поступку, покренутом по службеној дужности, Комисија ће испитати да ли је приликом продаје ПНМ поступљено у складу са Законом о заштити конкуренције, али и да ли су се стекли услови за примену мере деконцентрације. Ако Комисија утврди да је спроведена концентрација за коју није издато одобрење, може наложити учесницима да поделе привредно друштво, отуђе акције или уделе, раскину уговор или предузму неке друге радње како би се успоставило стање пре успостваљања концентрације.
Прочитајте још: Избори у Српској: Додик уверен у победу, Босић и Тадић нуде други правац
WAZ је 2002. године са Политиком основао ПНМ где су обе стране имале по 50 одсто власничког улога, а потом је улог у ПНМ пренео на своје повезано правно лице OST holding GmbH из Беча. Средином 2012. медији су објавили да је WAZ упутио понуду Политици да по праву прече куповине откупи удео WAZ у ПНМ за 4,7 милиона евра. Политика то, према информацијама које је сама изнела, није искористила, пише Комисија у закључку о покретању поступка. WAZ је преко ОСТ холдинга 29. јуна 2012. закључио уговор о купопродаји свог удела у ПНМ са OOO EAST Media Group из Москве. Комисија наводи да је утврдила да је руска фирма куповином стекла власништво над 50 одсто удела у ПНМ. OOO East media group је основана јануара 2012. Као оснивач и стопостотни власник регистрован је Александар Трбовић, а као генерални директор Урош Стефановић. Комисија је располагала незваничним подацима према којима су власник и директор руске фирме повезани са Фармакомом и његовим власником Мирославом Богићевићем, наведено је у закључку. У купопродајном уговору, према наводима Комисије, пише да је купац исплатио продавцу четири милиона евра и да ће 1. децембра 2014. године исплатити још 700.000 евра плус договорену камату. У случају да купац не исплати продавцу други део, WAZ ће моћи да одустане од уговора и да задржи четири милиона евра на име уговорене казне, пише у уговору. У уговору је наведено да купац у законском року треба да поступи у складу са одредбама Закона о заштити конкуренције, али Комисија наводи да концентрација до данас није пријављена нити испитивана у складу са законом.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА