Најновије

ДВА'ЕС ЧЕТВРТЕ "ЛИДЛ" УДАРИО: Немачка компанија "Лидл" укинула оглашавање "проруским медијима" у Србији

Велики брендови као што су Лидл, Кока-Кола и Л'Ореал морају да престану да се оглашавају на проруским медијима на Балкану, поручили су посланици Европског парламента компанијама у писму које је видео Политико. У свом одговору, Лидл је навео да су „значајно смањили“ своју потрошњу на рекламе на ТВ Пинк и ТВ Хепи од средине 2023. године и да су престали да се оглашавају на овој другој 2024. године, пише Н1.
Ахтунг, ахтунг! Купујмо домаће - дефинитивно!!!

Ахтунг, ахтунг! Купујмо домаће - дефинитивно!!!

Петнаест брендова би требало да "ригорозно преиспита своју политику оглашавања како би се осигурало да не финансирају, чак и ненамерно, медијске куће познате по ширењу дезинформација", наводи се у писму које су у четвртак послали бугарски конзервативац Андреј Ковачев и 15 других посланика десног центра, социјалиста и Зелени.

Циљане компаније укључују Лидл, Делхаизе Гроуп, Проктор & Гембл, Кока-Кола, А1, Јетел, Фереро, Хајнекен, Марс, Монделез, Л'Ореал, ГлакоСмитхКлеин (ГСК), Бош, Самсунг и Амазон.

Ковачев је за Политико рекао да „антидемократски наративи представљају озбиљну претњу демократији“, посебно „у овој кључној изборној години“, мислећи на изборе за ЕУ.

Званичници ЕУ и стручњаци за дезинформације упозоравају на све већу плиму лажних вести на интернету и покушаје страних земаља да утичу на гласање уочи избора за Европски парламент у јуну.

„Многе медијске организације које промовишу проруске дезинформације често користе рекламе које купују реномиране компаније како би ојачале свој кредибилитет“, рекао је Ковачев и додао да ови брендови нису увек били свесни да би на крају могли „подржати проруске пропагандне канале“.

Балканска иницијатива за слободне медије — невладина организација са седиштем у Бриселу која стоји иза тог потеза — известила је 2023. да су глобални брендови, преко агенција и адтецх фирми, троше стотине милиона евра на српске и бугарске медије који шире владину пропаганду и повезане приче које она подржава Кремљ од почетка инвазије на Украјину.

Српске ТВ Пинк и ТВ Хепи, које се у великој мери ослањају на приходе од реклама међународних компанија, емитују лажне тврдње да је сама Русија „под агресијом“ и „принуђена“ да спроводи „специјалне војне операције“ у Украјини, што је еуфемизам који су сковали Москва и односи се на рат у Украјини.

„Оглашивачи не постављају огласе на Интернет сами, технолошке компаније то раде уместо њих. Нажалост, ово доводи до изобличења информација“, објаснила је Клер Ејткен, извршна директорка Чек Ми Адс, непрофитне организације са седиштем у САД која је помогла у изради извештаја.

„У овом тренутку, оглашивачи би требало да редовно проверавају своје огласе због овог проблема. И пошто је финансирање пропаганде и говора мржње лоше за све нас, сви морамо да захтевамо транспарентнији систем оглашавања“, рекао је Ејткен.

Не ради се само о новцу, наводи се у писму посланика. Репутација и моћ ових брендова „ненамерно даје овим медијима легитимитет, погоршавајући ширење и утицај дезинформација“.

Посланици Европског парламента траже од компанија да стану на страну „истине и интегритета пажљивим прерасподелом буџета за оглашавање даље од платформи које угрожавају ове основне вредности“.

Портпарол ГСК рекао је за Политико да се компанија не оглашава на Балкану.

Портпарол Лидла је рекао да су већ предузели мере „неколико месеци пре овог писма” и да су „значајно смањили” потрошњу на оглашавање на ТВ Пинк и ТВ Хепи каналима од средине 2023. и да су престали да се оглашавају на овом другом 2024. године.

Лидл нема уговорни однос ни са једним „проруским медијем у Бугарској“, додају.

Ниједна од других циљаних компанија до објављивања текста није одговорила на захтев Политика за коментар.

Прочитајте ОВДЕ о информацији да ће Си Ђинпинг позвати Србију у БРИКС

Извор: Н1 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА