Најновије

У БиХ се налази 5.000 чланова Ал Каиде

БАЊАЛУКА - БиХ нема јасну стратегију решавања проблема вехабија и ако се тако настави за годину или две имаће још већи проблем са њима. Посебно се то односи на Федерацију БиХ која је постала главни полигон за обуку вехабија у Европи. Свему овоме иду у прилог и све чешће вести из Сирије где гину вехабије рођене и обучене у БиХ, али и информације да и даље одлазе у Сирију да ратују.
Опасност по регион (фото: Србијаданас.нет)

Опасност по регион (фото: Србијаданас.нет)

Према вестима које долазе из разних међународних обавештајних кругова више од 5.000 радикалних исламиста из Федерације БиХ су чланови Ал каиде, каже за „Новости“ Џевад Галијашевић експерт за борбу против тероризма.- Последње вести говоре да је само у Сирију отишло око 400 држављана БиХ. То је само доказ да су вехабије из БиХ међународна претња. БиХ је све чешће на удару међународне заједнице због вехабија, али политички представници Бошњака вешто избегавају обрачун са вехабијама и тако стављају БиХ на црну листу међународно опасних терористичких земаља - истиче Галијашевић.Он даље додаје да се као један од главних криваца за распламсавање радикалног ислама у БиХ и пораст вехабијског покрета може окарактерисати и Тужилаштво БиХ.- Тужилаштво БиХ већ годинама нема јасан став према тероризму. Ми у БиХ смо имали Мевлида Јашаревића и дизање полицијске станице у Бугојну у ваздух од стране вехабија, али се суштински ништа није променило нити се заоштрио став према тероризму. Ова институција мора да води истраге и подиже конкретне оптужнице, а да на крају резултат буде казна затворска за терористе - поручио је Галијашевић.
Прочитајте још:Погођен конвој са избеглицама код Луганска, има жртаваПРОРОЧИЦА ИЗ ДАБЛИНА: Стиже смак света!
Да БиХ има велики проблем са односом према вехабијама и људима опасним по безбедност БиХ, Галијашевић наводи и пример да у Имиграционом центру у Источном Сарајеву, од 20- лица, колико их тамо борави, 11 предстаља стални извор претње а да над њима нико неће вршити надзор када буду пуштени из тог центра. ИМИГРАЦИОНИ ЦЕНТАР - Већ шест година у Имиграционом центру је Сиријац Абу Хамза, а недавно је ослобођен Зејад Кхалаф Хамади ал Гертанија. Гертани је у Имиграционом центру био од 2009. године, а излазак је наложио Уставни суд БиХ након што је усвојио апелацију овог Ирачанина, који је раније остао без ратног држављанства БиХ. Из Имиграционог је већ раније пуштен безбедњак одреда „Ел муџахид“ Ејмин Авад који живи у Зеници. Ово су само докази лошег односа према опасним особама - истакао је Галијашевић. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА