Најновије

(ВИДЕО)Усташе извиждале Милановића и Јосиповића

КНИН- Хрватска данас обележава Дан победе и домовинске захвалности у знак сећања на акцију хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године.
Извиждан (Фото: ЈуТјуб)

Извиждан (Фото: ЈуТјуб)

На централној прослави државног празника, која се одржава у Книну, хрватски премијер Зоран Милановић је током обраћања присутнима доживео повике негодовања и јаке звиждуке, због којих се први део његовог говора уопште није чуо, а извиждан је током говора и председник Иво Јосиповић. "Моја влада је народна влада. Изабрао ју је хрватски народ и мој је посао да је водим правим путем", почео је говор Милановић, константно прекидан звиждуцима. Приликом говора председника Сабора Јосипа Леке није било звиждука али је игнорисан и окупљени су се бавили певањем националистичких песама. "Свако може исказивати своје незадовољство. Свака влада Хрватске је народна, демократски изабрана, па и она претходна, криминална. Па ако неко жели да звижди и овде, ми му то нећемо забранити", поручио је касније Милановић и оценио да је опозиција, односно десничарска Хрватска демократска заједница организовала негодовање публике, и подсетио да се избори ближе и да је добро да градјани виде каквим се ко средствима служи. Јосиповић је кратко рекао да је у хрватском друштву приметно појављивање недемократских тенденција и мржње, поновивши став из говора да је друштвена мржња нарочита опасност. Десничарски кругови у Хрватској су протеклих дана најављивали да би се на обележавању 19 година од "Олује" представницима владе могао поновити Вуковар када су премијер и председник Иво Јосиповић били спречени да додју до спомен парка. Председник Хрватског сабора Јосип Леко рекао је јуче да не очекује никакве напетости у Книну на средишњој свечаности обележавања Дана победе. Претходно је одржана свечаност на којој је хрватски председник Иво Јосиповић извршио смотру почасне јединице, подигнута застава на книнској тврдјави, интонирана химна, читана имена 198 погинулих хрватских бранитеља и обављен прелет борбених мигова. У понедељак, 4. августа, навршило се 19 година од почетка хрватске војно-полицијске акције "Олуја" у којој је, према подацима документационог центра "Веритас", погинуло и нестало 1.853 Срба, а протерано најмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине. Тај дан у Србији је обележен јуче парастосима страдалима, док се у Хрватској прославља данас као Дан победе и домовинске захвалности за акцију "Олуја".
Прочитајте још:Грађани Србије за ЕУ!Ебола коси муњевито
У Цркви Светог Марка у Београду одржан је у понедељак парастос жртвама "Олуја", на којем је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио да годишњица војно-полицијске акције "Олуја" није прилика за славље. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА