Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) Погледајте шта од коже уради вирус ебола - СЗО прогласили међународну ванредну ситуацију!

ЖЕНЕВА - Светска здравствена организација прогласила је данас међународну ванредну ситуацију због угрожености јавног здравља епидемијом еболе у Западној Африци и позвала међународну заједницу да уложи ванредне напоре како би се зауставило ширење опаке болести.
Тежак облик заразе вирусом Еболе (insidesurgery.com)

Тежак облик заразе вирусом Еболе (insidesurgery.com)

Епидемија еболе, која је најобимнија и најдуготрајнија до сада, довољно је забрињавајућа да се прогласи међународна ванредна ситуација, а СЗО је сличну кризу прогласила у мају због дечје парализе, као и 2009. због пандемије свињског грипа, преноси АП. Директорка СЗО Маргарет Чен саопштила је данас да је одлука те организације "јасан позив на међународну солидарност", али је признала да многе земље вероватно неће ни имати случајеве оболелих од еболе. "Земље које су до сада погођене једноставно немају капацитета да се саме боре са оволико обимном и комплексном епидемијом", указала је она на конференцији за новинаре у Женеви и позвала међународну заједницу да "пружи подршку што је хитније могуће". СЗО је раније ове недеље сазвала експертски одбор како би проценио озбиљност текуће епидемије. Епидемија еболе почела је у Гвинеји у марту и од тада се проширила на Сијера Леоне и Либерију. За ову болест нема лека, нити вакцине, а стопа смртности међу оболелима износи око 50 одсто. Утицај одлуке СЗО је неизвестан, наводи америчка агенција уз подсећање да проглашење сличне одлуке о међународној ванредној ситуацији због дечје парализе још није, како изгледа, успорило ширење тог вируса. На састанку СЗО прошле недеље посвећеном стању везаном за дечју парализу, експерти су истакли да земље нису у потпуности примениле препоруке дате у мају.
Прочитајте још:СНП Наши предлажу изгласавање Декларације о Русији у српском парламентуОбама дозволио бомбардовање: „Америка данас долази у помоћ!“СНС: Ко штити Бојана Пајтића и заташкава његове пљачке!?
  Центри за контролу и превенцију заразних болести у САД већ су пружили одговор на највишем нивоу кад је реч о еболи и препоручили грађанима да не путују у Западну Африку, где је вирус однео више од 900 живота ове године. Према најновијим подацима СЗО, у западној Африци је од почетка године од еболе умрло 932 људи, а потврђено је да је 1.711 особа инфицирана овом болешћу, углавном у Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу. Од суботе до понедељка широм западне Африке потврђено је 45 смртних случајева од еболе, а хуманитарне агенције, укључујући Лекаре без граница, рекле су да је ова тешка тропска болест измакла контроли. Ебола је откривена 1976. године и добила је име по реци која се налази у данашњој Демократској Републици Конго. Ова болест се преноси контактом са излучевинама заражене особе као што су крв, пљувачка и зној. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА