Најновије

Јетра попушта неприметно

Јетра је „подмукао“ орган, јер не боли, осим ако је јако увећана. Обољења јетре се зато откривају најчешће случајно, на рутинским контролама. Чак и они који имају неки од појединачних симптома, попут жутила коже и беоњача, умора, малаксалости, мучнине, болова у зглобовима, тамно обојене мокраће, беле столице или бола у горњем десном делу абдомена, не доводе те тегобе у везу са јетром.
Очистите јетру брзо и лако (Фото: ksj.mit.edu)

Очистите јетру брзо и лако (Фото: ksj.mit.edu)

Типичне симптоме вирусног хепатитиса (Б и Ц) и других болести јетре има веома мали број пацијената, па се болест обично открива када је већ узнапредовала до цирозе. - Ипак, има клиничких манифестација попуштања рада јетре које ће искусан доктор сигурно да препозна: тачкасте црвене мрље на лицу и грудима из којих се шире крвни судови - „спидер невуси“, црвенило на длановима, боја језика која подсећа на кармин - каже за „Новости“ др Рада Јешић Вукићевић, начелник хепатолошког одељења Клинике за гастроентерологију и хепатологију Клиничког центра Србије. - Код мушкараца може да се уочи смањена маљавост, понекад атрофија тестиса и болно повећање груди, затим накупљање течности у трбуху (асцитес). Неретко се региструју и оштећене менталне фукције: тешкоће у одржавању пажње, смањена моћ расуђивања, конфузија, тремор, депресија, у тежим стадијумима и кома.
Прочитајте још:
Наша највећа „лабораторија“ задужена је да уклања отпад, отрове, регулише метаболизам важних хранљивих материја: масти, шећера, угљених хидрата, ствара факторе који су битни за згрушавање крви, чува гвожђе, витамине. Тако рецимо највећи део холестерола настаје у јетри, а повишене масноће доводе до атеросклерозе, стварања наслага на крвним судовима, сужавања артерија, па тако и до инфаркта. Повишен холестерол најчешће не даје никакве симптоме. Чак и ако вредности холестерола нису значајније повишене, а пацијенти имају факторе ризика (инфаркт срца или мозга, дијабетес у породици), препоручује се лечење, прво променом начина исхране, а ако то не помогне - лековима. За организам није добро ни када је ниво „лошег“ (ЛДЛ) холестерола повишен, ни када је ниво „доброг“ (ХДЛ) холестерола, чија је улога да штити тело од болести срца и да смањује притисак, испод минимума. За разлику од ЛДЛ холестерола, ниво ХДЛ не може да се промени лековима. Хронично оштећење јетре све њене функције доводи у питање, а када дође до цирозе, читав организам је угрожен. Данас су најчешћа вирусна (А, Б, Ц, Д и Е) и алкохолна обољења јетре. Бројни лекови који могу довести до хроничних болести јетре, код неких пацијената у питању су аутоимуне болести јетре, болести жучних путева или урођени поремећаји у матаболизму бакра, гвожђа и других метаболита. Код одређеног броја људи попуштање у раду јетре остане непознатог узрока. - Ако се на време не препознају и не почне лечење, све хроничне болести јетре доводе до цирозе - упозорава др Јешић Вукићевић. - Ток цирозе је најчешће врло дуг, у просеку пет до 10 година, али носи бројне тешке последице. Цирозу можемо да лечимо деловањем на њене узроке и компликације, али, када се исцрпе све опције терапије лековима, трансплантација остаје једина опција. Извор: Веечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА