Најновије

Еуинсајд: Премијер Вучић покушава да промени српски менталитет

БРИСЕЛ - Влада српског премијера Александра Вучића последњих месеци посвећена је решавању два главна задатка - како да консолидује јавне финансије на начин који неће бити сувише болан и како да промени српски менталитет.
Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Стога, сајт Еуинсиде.еу оцењује да би било добро да Европска комисија не пропусти шансу да награди ревност српске владе да спроведе реформе. У аналитичком тексту, у коме се разматрају питања везана за земље западног Балкана и њихово приступање Европској унији, указују се и да Вучић у интервјуима истиче потребу да Срби у потпуности промене своје националне погледе. Сајт наводи пример последњег Вучићевог интервјуа за РТС у којем је "више од сат времена причао о томе како нема лаких решења" и поручио да је Србија прва држава југоисточне Европе која је, сама, без притисака, предузела мере које су спровеле Литванија, Португал, Грчка и Естонија.
Прочитајте још:
Еуинсиде.еу подсећа да те мере укључују значајно смањење пензија и плата у јавном сектору и промену става државе према државним предузећима. Сајт подсећа и да буџетски дефицит треба до 2017. да буде редукован с 2,5 милијарде евра на милијарду евра,У тексту се наводи да ће пензије и плате бити смањиване прогресивно како би било поштеђени најсиромашнији, што су, како пише, најављивали један по један премијер и министар финансија, да ће плате бити смањене за 10 одсто, али да за примања мања од 25.000 динара (око 211 евра) неће бити резова. Сличан систем односиће се и на пензије - неће бити смањиване оне најниже (од 20.000 до 25.000 динара), пише еуинсиде.еу, додајући да ће ове мере погодити око 744.000 људи од 1.752.000 пензионера. У тексту се наводи и да је Вучић објаснио да су, последњих година, неодговорне владе повећавале пензије и плате без икакве економске логике. Сајт подсећа да је анализа Европске комисије из маја, показала да је дуг српске владе ушао у "опасну зону" и да ће ове године највероватније достићи 70 одсто бруто домаћег производа - што је много више него што је предвиђено програмом националних реформи Србије. Еуинсиде.еу наводи Вучићеве речи да су за смањења плата и пензија одговорни они који су се понашали екстремно неодговорно и неозбиљно, радећи против државе и српског народа, али истиче да је премијер обећао да ће, упркос томе што ће мере бити болне, оне довести до тога да Србија 2016. буде нормална и успешна земља с јаким економским растом.У тексту је оцењено да је Вучић, говорећи о неопходности плаћања рачуна, споменуо и потребу за променом српског менталитета и као позитиван и супротан пример навео Швајцарску. Еуинсиде.еу оцењује да ће, ако не буде значајнијих амандмана на предложени ребаланс буџета, то бити први велики тест за владу Александра Вучића у првој години на власти. С оваквим реформама, Вучић ће озбиљно изазвати суседну Хрватску, која често служи као пример европских интеграција на Западном Балкану, оцењује се у тексту и указује да Хрватска, такође, има озбиљних економских проблема, као последицу постјугословенског наслеђа - превелики утицај државе на економију и мањак свести о личној одговорности. Сајт, међутим, наводи да, чак и ако буду усвојене на време, реформе неће стићи пред Европску комисију одмах. ЕК обично објављује извештај о напретку земаља средином октобра, што ће се поклопити с ребалансом српског буџета. "Такође, важно је како ће за Србију почети европски семестар - да ли ће прво бити само шаргарепе, а онда и штапови или ће бити гомила и једног и другог", наводи се у тексту.Еуинсиде.еу закључује да би било добро да Комисија не пропусти шансу да награди ревност српске владе да спроведе реформе, јер би то "засладило болне мере штедње које мора да спроведе". Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА