Најновије

ДРАМАТИЧНО: Пољска улази у рат са Русијом?!

ВАРШАВА - Пољаци верују да за њих највећу претњу представља Русија и зато би желели да Украјина уђе у НАТО, док су према анкети за дневник Жечпосполита по оцени Пољака за свет највећа претња исламски фундаменталисти и терористи.
Сукоб са Русијом? (авбл.цом)

Сукоб са Русијом? (авбл.цом)

Чак 84 одсто Пољака у анкети агенције ИБРиС коју данас објављује Жечпосполита, као главну претњу својој земљи навело је Русију али већина, 69 одсто анкетираних, сматра да утицај Русије као супер силе слаби што се креће даље од њених граница. На питање ко представља највећу претњу за човечанство, свега 37 одсто је одговорило да је то Русија, док је половина анкетираних навела исламске терористе и фундаменталисте. Стабилизацију региона по оцени Пољака донела би интеграција Украјине у западне структуре, НАТО и Европску унију, за шта се залаже 59 одсто анкетираних, иако чак 36 одсто њих не сматра да је Украјина међу пријатељским земљама за Пољску. Баук Русије и хаоса у Украјини појавио се сада као нови адут у кампањи пред јесење локалне изборе, пошто опозициони конзервативци бившег премијера Јарослава Качињског убеђују бираче да је пољска влада сувише попустљива према Русији и критикују жестоко то што званична Варшава одбија да помогне Кијеву испорукама оружја. Мањи партнер у влади премијера Доналда Туска, Пољска народна странка, одговорила је лецима са атомском печурком и упозорењем да "русофоб Качињски" може да изазове рат са Русијом. "Победа Права и Правде значи сукоб са Русијом", "Качињски за кормилом, Пољска усамљена", "Ко гарантује да ако русофоб Качињски дође на власт да неће у Украјину послати пољске војнике и изазвати рат са Русијом", питања су која на лецима уоквирују велику црно белу фотографију експлозије атомске бомбе.
Прочитајте још:

(ВИДЕО) Владимир Путин плаче!

ПОТВРЂЕНО: Милиција разбила главнину снага безбедности у Мариупољу

Садашња влада либералне Грађанске платформе одлазећег премијера Доналда Туска који од 1. децембра преузима функцију председника Европског савета, и Пољске народне странке вицепремијера Јануша Пјехоћињског одбила је молбу Украјине да јој помогне испорукама оружја, за шта се залажу конзервативци Качињског. Председник Пољске Броњислав Коморовски обећао је сада на самиту НАТО у Њупорту председнику Украјине Петру Порошенку помоћ Пољске, али не испорукама оружја сада, већ тек када се оконча сукоб у Украјини, а и тада ће се радити о помоћи у модернизацији армије. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА