Најновије

Вучић: Ако изгубим нећу бити премијер

Премијер Александар Вучић указао је да су предстојећи избори тешки и веома значајни, јер долазе у турбулентном времену у целом региону.

Александар Вучић (Фото: РИА Новости)

Председнички кандидат, премијер Александар Вучић указао је вечерас да су предстојећи избори тешки и веома значајни, јер долазе у турбулентном времену у целом региону, кад постоји јасна нестабилност у више земаља Западног Балкана и када многи желе да унесу немире у Србију. "То постаје једно од кључних питања за изборе", рекао је Вучић на телевизији Пинк и истакао да се мора очувати стабилност. Као пример је навео да је ситуација у Македонији, у коју не жели да се меша, тешка, те да му смета када чује изјаве из Приштине или Тиране о томе, што га, каже, подсећа на оно што смо раније видели на просторубивше Југославије. Очување стабилности, и у таквим стабилним околностима даљи економски напредак је суштина предстојећих избора, нагласио је и подсетио на кохабитацију из периода власти Тадића и Коштунице. За време кохабитације проглашена је незавиност Косова, јер су страни фактори схватили да у врху државе један вуче на једну страну, други на другу, односно, један попусти, други нема снаге да се супротстави... Зато су ови избори важни, да се очува стабилност и наставе економске реформе. Вучић се позвао на најновији извештај мисије ММФ, који констатује импресивне економске резултате владе, а на опаску водитеља да не гласа ММФ, већ бирачи, приметио је да је то питање процене са стране, која је непристрасна и нијео део дневно-политичких обећања. Његови политички противници, указао је, кажу да ће отерати ММФ, па, као у неким суседним земљама, нећемо да враћамо кредите, па не плаћајте гас, струју... За разлику од њих, каже, он наставља конзистетну економску реформу, која је поставила темеље за раст плата и пензија, на пример. Плате и пензије ће само расти убудуће, рекао је и додао да он сва обећања пре избора - испуни после избора, док његови ривали "подижу" плате и пензије и пре избора, као да је то питање политичке одлуке, а не обезбеђених услова за раст на здравим основама. Коментаришући резултате анкета, које показују да је фаворит на изборима, Вучић је рекао да не мисли да је лично страшно изгубити, ако се губи часно и достојанствено. "Свакоме ћу да честитам ако победи. Нисам ништа украо, овде ћу да наставим да живим, не плашим се ничега, јер сам радио марљиво и мислим добро, јер то резултати показују", рекао је Вучић. 
ЈА СЕ БОРИМ ЗА СРБИЈУ, А ОСТАЛИ - ПРОТИВ МЕНЕ Кандидат владајуће коалиције за председника Републике Александар Вучић изјавио је вечерас да се он бори за Србију, док се остали кандидати боре - против њега. Вучић је рекао да је неколицина лидера опозиције, на састанку са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност, све време лоше говорила о својој земљи и нападала своју владу, са демократским изборним легитимитетом, и њега лично. Премијер је поручио да не треба њега неко да слуша, нити министре Ивицу Дачића и Јадранку Јоксимовић о томе шта је било на састанку са Могерини, већ да је довољно чути лидере опозиције. "Говорили су лоше о својој земљи. Немој да идеш на разговоре и оговараш своју земљу. Ја сам у разговору са Могерини бранио Србе на Косову и Метохији, борио се за интересе РС, као и за интересе БиХ да сачувамо мир, како да привучемо што више инвеститора, а не против досовских кандидата", рекао је Вучић. Он је додао и да је на РТС-у, у предизборној хроници видео "неке људе који кажу да су кандидати, а нису" и упитао зашто их је државна телевизија уопште пуштала. "Они уопште нису кандидати. Имате само 2-3 кандидата, а то су Шешељ, Јанковић и ја, који смо предали потписе. А остали имају само љубав и жељу да постану кандидати, а државана телевизија их пушта", рекао је Вучић. Према његовим речима, разлог за то јесте да би се направила слика да је 15-20 кандидата против једног "Како год окренете Вучић мора да буде крив и то што 15 људи изговори, а само један каже нешто о будућности Србије", рекао је Вучић.

Нисам отказао концерт Георгијева, то је методологија лажи

Александар Вучић негирао је да је отказао концерт Владе Георијева у Смедереву. "Није нико отказао концерт, него је било питање да ли ће да иде у Дом културе, па су га питали хоће ли да плати унапред или процентом од карата, а карте му не иду најбоље...Онда смо, као, забранили да се то одржи у сали, а пустили на тргу. Што смо ми мудра и паметна власт, па радимо против себе", казао је он. Тај случај је само један у низу из којег се може видети "методологија лажи", како је рекао. Такве лажи настају, каже, јер лажну елиту не занимају стварни проблеми грађана, већ намећу оно што су измислили. Зато инсистирају и на случају Савамала, рекао је, и навео да су биле измишљотина приче о томе да је у ноћи рушења неко везиван, а 11 сведока је, каже, рекло да нико није везиван. "Трећи дан сам рекао шта мислим о томе и уверен сам да ће надлежни органи то да заврше", додао је одговарајући на питање водитеља шта је са случајем рушења у Херцеговачкој улици у Савамали. Вучић је додао да су га новинари 50 пута питали за Савамалу, али нико да ли ће у Србији бити пуцњаве и убијања као, како је рекао, у Македонији. "То обичан народ пита, јер их то занима. Лажну елиту то не занима, не интересују их стварни проблеми. Важније им је шта су замислили, а замислили су да Савамала буде важнија од убијања деце, важније су им три срушене противправне уџерице", рекао је Вучић. Он је поновио да није ништа учинио када је реч о рушењу у Савамали, али да би лично сео у багер и у сред бела дана срушио те уџерице, да му је то неко тражио. "Начин на који је изведено рушење је лош и за то људи треба да одговарају, али то је ситница на којој ће наставити да инсистирају", рекао је и додао да их не интересују фабрике, а 55 их је отворио, а "ниједну затворио", рекао је Вучић.

Ако изгубим изборе, нећу бити премијер

Премијер је изјавио да ће, уколико изгуби на председничким изборима, поднети оставку и на функцију председника владе. Вучић је, одговарајући на питања гледалаца да ли ће поднети оставку уколико изгуби на изборима, рекао да је то веома важно демократско правило да онај ко изгуби изборе исте вечери призна пораз. "То сам урадио на изборима за градоначелника, када је разлика била 0,5 одсто. Нисам то урадио сутрадан, нити неколико дана касније, нити сам звао амбасадоре страних земаља. То сам урадио исто вече, када сам чеситао покојном градоначелнику (Ненаду) Богдановићу. То је било 2004", подсетио је Вучић. Он је истакао да је то џентлменско понашање и да не долази у обзир да се ни на који начин спречава народна воља. "Воља народа је најважнија", рекао је Вучић и рекао да исте секунде, уколико изгуби на председничким изборима, неће бити ни председник владе. те секунде, уколико изгуби на председничким изборима, неће бити ни председник владе.

Шешељ може да ме победи на изборима, али у шаху - не

Лидер радикала Војислав Шешељ може да ме победи на председничким изборима, али у шаху не може, рекао је Александар Вучић. "Донесите таблу кад год хоћете, од десет партија Шешељ ниједну неће добити", рекао је Вучић. Вучић је, наводећи да о Шешељу неће да говори тешке речи, рекао да не мисли да је лидер радикала добар избор за Србију, али и да не сматра да он има тако негативан однос према Србији као неки други политичари. "А што се тиче избора, на изборима може да победи, али у шаху не", закључио је Вучић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА