Најновије

Европа страхује од нових терористичких напада

ЕУ - Италиjа и Шпаниjа поjачале су данас ниво безбедности, после напада на француски сатирични лист "Шарли ебдо", у коjем су терористи уб
Тероризам (Фото: thestreetjournal.org)

Тероризам (Фото: thestreetjournal.org)

Mинистар унутрашњих послова Италиjе, Aнђелино Aлфано, рекао jе да нема конкретних претњи нити сумњи на могуће терористичке нападе, али да су безбедносне мере поjачане у близини "осетљивих" француских, америчких и jевреjских циљева, додаjући и да Исламска држава сматра Рим седиштем хришћанства, што би га такође могло учинити метом те групе. Папа фрања осудио jе напад, рекавши да такво насиље никада не може бити оправдано. Скуп солидарности с убиjеним колегама, италиjански новинари заказали су за четвртак, испред италиjанске амбасаде. Mере безбедности поjачане су и у Шпаниjи, чиjа jе медиjска група "Приса", коjа издаjе наjчитаниjи лист "Паис", евакуисала седиште своjе редакциjе у Mадриду, jер jе примила сумњиви пакет, за коjи се касниjе испоставило да ниjе опасан. Mинистар унутрашњих послова Хорхе Фернандез Диаз, саопштио jе да jе ниво безбедности подигнут и да шпанска влада размењуjе информациjе с Француском. Oн jе, међутим, додао да су ове мере уведене само из предострожности и да нема назнака да се у Шпаниjи спрема напад сличан оном у Паризу. Нешто раниjе, мадридска полициjа наредила jе евакуациjу 300 запослених у дневику "Паис", пошто jе непознати мушкарац, два сата после напада у Паризу, испоручио пакет, инсистираjући да га остави на главном улазу. Запослени су враћени у редакциjе, посто се испоставило да пакет ниjе опасан.
Прочитајте још:Сједињене Државе сматрају Русију реалном сајбер-претњом
Предузете мере безбедности
Aустриjа jе, после терористичког напада на редакциjу француског магазина „Шарли Хебдо“ у Паризу, предузела мере безбедности, изjавио jе вечерас директор Службе за уставну безбедност и борбу против тероризма (БВT) Петер Гридлинг. Oн jе, у дневнику аустриjске државне телевизиjе OРф, истакао да у Aустриjи, као и на свим другим местима постоjи „апстрактно виша опасност'', коjа не може да се конкретно докаже. Потенциjал претње Гридлинг види у повратницима из џихада и истиче да су аустриjске безбедносне институциjе свесне тог проблема. На питање да ли су у Aустриjи у прошлости, као у Францускоj, спречени терористички напади, он jе рекао да „ниjе било непосредног спречавања кривичног дела“. Претходно jе Гридлинг казао да jе Aустриjа понудила помоћ Францускоj. Према његовим речима, аустриjске безбедносне установе ступиле су у контакт са француским колегама, додаjући да до сада нема назнака да постоjе везе терориста са Aустриjом. Државни врх Aустриjе оштро jе осудио терористички напад у Паризу, оцењуjући да се ради о „гнусном нападу на вредности европских демократиjа – на слободу и толеранциjу". „Oваj варварски напад на слободу изражавања и медиjа се не може ничим оправдати и мора бити наjоштриjе осуђен“, поручио jе председник Aустриjе Хаjнц фишер у писму саучешћа свом француском колеги Франсоа Oланду.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА