Најновије

Газпром преузима 100% акција "Јужног тока"

МОСКВА - Руски гасни гигант „Гаспром” последњег радног дана 2014. године потписао је уговоре са италијанским ЕНИ-ем, немачким „Винтершалом”, и француским ЕДФ-ом о преузимању акција које су ове компаније имале у фирми „Јужни ток транспорт”.
Глобални лидер - Газпром (Фото: ЈуТјуб)

Глобални лидер - Газпром (Фото: ЈуТјуб)

„Гаспром” је у том заједничком предузећу имао 50 одсто удела, Италијани 20, а Французи и Немци по 15 процената. Компанија „Јужни ток транспорт” била је оператер црноморског дела гасовода „Јужни ток”, који је требало да се гради од Анапе на руској обали до Варне у Бугарској. Потписивањем овог уговора, „Гаспром” је практично постао стопостотни и једини власник у „Јужном току транспорт”, пројекту кога практично нема, па се поставља питање шта је разлог за то, ако од градње неће бити ништа. Интересантно је да осим ове штуре информације и тога да је овакву одлуку донео Управни одбор „Гаспрома”, на сајту ове компаније, нема никаквог ближег објашњења. С друге стране француски ЕДФ и немачки „Винтершал” потврдили су излазак из овог пројекта. Немачки партнер каже да се откупном ценом заправо надокнађује новац који су уложили у пројекат градње гасовода „Јужни ток”. Ако је тако, поставља се питање да ли ће „Гаспром” и све друге земље и компаније обештети на исти начин. Тим пре што све те земље имају равноправно учешће од по 50 одсто у пројекту, осим Србије која је мањински власник с 49 процената. И док се с једне стране спекулише да би разлог преузимања стопостотног власништва у „Јужном току транспорт” могао да буде договор „Гаспрома” и бивших сувласника да руска страна на овај начин плати пенале за одустајање од градње гасовода, како цела ствар не би дошла до суда, с друге стране се тврди да је такав потез „Гаспрома” потврда да ће овај пројекат заживети кад-тад. Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије, каже да су акције „Јужног тока транспорт” после одлуке да се овај гасовод не гради изгубиле вредност на берзи и да је „Гаспром” сада то искористио да их купи по много нижим ценама него што су вределе. А све то не би урадио да зна да од пројекта неће бити ништа. Само чека погодан тренутак, а то је 2017. година када истиче уговор Русије и Украјине о транзиту гаса преко ове земље, што доводи у питање снабдевање Европе гасом, категоричан је Вулетић. Свака фирма, каже он, приликом закључивања оваквих уговора преузима одговорност на себе и ако посао успе и ако не успе, тако да не види разлог због кога би „Гаспром” требало било коме да плаћа пенале. Србија све и да хоће да наплати уложено, а то је око 30 милиона евра, тешко да то може да учини, јер ниједним чланом потписаног уговора о градњи „Јужног тока” не постоји таква обавеза.
Прочитајте још:Зашто (не) треба продавати Телеком
Упитан да ли му је као брокеру нормално да „Гаспром” преузима акције фирме које више нема, Ненад Гујаничић, каже, да су се према расположивим информацијама ЕНИ, „Винтерштал” и ЕДФ повукли из посла услед неизвесности око будућности овог пројекта па је тако „Гаспром” постао 100 одсто власник у „Јужном току”. – Раније се спекулисало да ће ове три компаније изгубити око 2,5 милијарди евра због отказивања посла. Дакле, у питању је губитак потенцијалног посла, а не улога. Не верујем да су унапред приликом формирање компаније са „Гаспромом” уносиле неки већи капитал, па самим тим откуп ових 50 одсто акција вероватно није била нека много скупа трансакција, каже он. Било како било, за сада је извесно да „Гаспром” више неће радити са коначним потрошачима, а земље Европске уније мораће да купују гас на граници Турске и Грчке. Или ће, можда, ко зна када, улог у „повампирени” „Јужни ток” бити много већи и за пробраније друштво. Извор: Политика (Јасна Петровић-Стојановић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА