Најновије

(ВИДЕО) Расте страх да ИС има још једно оружје у својим рукама

Расте страх да борци исламске државе имају још једно оружје у својим рукама - кокаин . У јавност је, наиме, изашао снимак који приказује велику количину кокаина у дому вође ИС-а Емира Абу Захра у Кобанију, а уз дрогу су смештени нож и лаптоп, пише news.com.au.

Фото: Јутјуб принтскрин

Фото: Јутјуб принтскрин

Организација која је објавила видео тврди како челници наводно деле дрогу милитантима за хаброст , а курдски борци тврде да проналазе таблете и шприцеве на телима убијених бораца ИС-а.

Видео који још нема званичну потврду, надовезује се на тврдње из новембра прошле године према којима се сваке године милијарде долара вредан кокаин порукријумчари у Европу рутама које контролишу терористичке групе које су се обавезале на подршку Исламској држави.

Од добити се наводно финансирају оклопна возила, ракете и оружје.

Према тврдњама шпанских обавештајних избора, групе џихадиста, међу којима и ИС, дрогу користе за финансирање својих планова у Ираку и Сирији. Око петине оних који су завршили у притвору у Шпанији због кршења закона о тероризму раније су служили затворске казне због кријумчарења дроге или фалсификовања докумената.

Професор Грег Бартон каже да је тешко знати у којој мери Исламска држава учествује у трговини дрогом, но група је била немилосрдна у искоришћавању могућности да заради новац, било тражењем откупнина за отете или преузимањем контроле над нафтним пољима.

"Знамо да су укључени у широк распон незаконитих послова, и знамо да немају грижу савести због тога", тврди професор.

Иако је шверц дроге у супротности са идеологијом Исламске државе, стручњаци се слажу да милитантима у овом случају циљ оправдава средство.

Иако су кријумчарење дроге, оружја и алкохола забрањени у исламу, борци Исламске државе на то гледају као на борбу за већи џихад. У ратним временима уверени су да им је више тога допуштено како би постигли своје циљеве.

Прочитајте још:
ЕКСКЛУЗИВНО: Нападачи из Париза – фотографија из Сирије!

Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА