Најновије

ВАГНЕР ДА КРЕНЕ...

Права прилика?

- Док је руски председник Владимир Путин дочекивао шефове афричких држава на самиту у Санкт Петербургу, одметнути војсковођа паравојне групе Вагнер Јевгениј Пригожин разговарао је са званичницима на самиту и подржао војни удар у Нигеру.

Вођа Вагнерове плаћеничке групе требало је да оде у егзил у суседну Белорусију према договору о окончању прошломесечне оружане побуне која је уздрмала Путинову владавину и у којој је страдало десетак припадника руских ваздухопловних снага, док су  трупе Вагнера напредовале на 200 километара од Москве, пише Блумберг.

Уместо тога, он је само неколико дана након побуне слободно улазио у Русију и путовао ван ње, а био је и позван на разговоре са Путином у Кремљ заједно са највишим командантима Вагнера.

Пригожиново присуство у родном граду Санкт Петербургу, док је Путин био домаћин руско-афричког самита, изгледало је срачунато да засени овај догађај.

Пошто је годинама водио интернет „фабрику тролова“ која је објављивала материјале  како би нанела штету противницима Кремља, појављивање фотографије на друштвеним мрежама састанка Пригожина са званичником Централноафричке Републике одвукло је пажњу од сати озбиљне дискусије Путина и афричких лидера.

То је такође допринело контроверзи око побуне коју је Путин описао као довођење Русије на ивицу „грађанског рата“. Упркос озбиљности претње, Пригожин је изашао неповређен из сукоба и заузет је развојем свог пословног царства у Африци.

Друга фотографија на Телеграму приказује Пригожина како се састаје са шефом панафричког ТВ канала на маргинама самита.

Док се Русија придружила другим силама у позиву на ослобађање свргнутог председника Нигера Мохамеда Базума, вођа плаћеника поздравио је овонедељни војни удар као „декларацију независности“ у аудио изјави на Телеграм каналу Вагнера.

„То је ослобађање од колонизатора“, рекао је Пригожин.

Путин је одлучио да не казни Пригожина након побуне јер она није била усмерена против њега, већ против министра одбране Сергеја Шојгуа, а руском председнику су и даље потребне вештине оснивача Вагнера у Африци, тврде извори упознати са ситуацијом.

Вагнеру је дозвољено да задржи неке од својих обимних операција на афричком континенту, укључујући и Централноафричку Републику, упркос побуни, кажу добро упућени извори.

„Особа која је највише пропатила као резултат побуне био је сам Путин. Створио је чудовиште које се отргло контроли и престрашило елите. Сви су видели да је Кремљ парализован неодлучношћу и да је Пригожин избегао сваку праву казну. Многи се тренутно питају да ли је Путин као лидер потребан Русији у тешким временима“, рекла је  виши научни сарадник Центра за евроазију Карнеги Русија Татјана Становаја.

ШОК ИЗ КИЈЕВА: Људи да ли је могуће да Зеленски ово потписује?

Русија се бори за утицај у Африци са Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом и Кином. Вагнерова војска је годинама давала Кремљу јефтин инструмент за вршење утицаја, чинећи продоре на рачун САД и бивше колонијалне силе Француске.

„Путин је заиста паметан што је решио спор са Вагнером. Морамо да задржимо најефикаснију војску на свету, да она постане јача и да се више бори за Русију. Али унутар Русије ће, наравно, постојати дисциплина“, написао је на свом Телеграм налогу Сергеј Марков, политички консултант са блиским везама у Кремљу, преноси Танјуг.       

Како подсећа америчка агенција, Вагнер већ има безбедносне везе са две бивше француске колоније, Централноафричком Републиком и Малијем, након спорова који су довели до протеривања француских и међународних снага које се боре против џихадиста у региону Сахела. Приватна војна компанија је разговарала са војним владарима у Буркини Фасо који су такође протерали француске трупе и послала мали контингент у Демократску Републику Конго да понуди обуку и помоћ снагама које се боре против побуњеника.

Западни званичници кажу да је развој догађаја у Нигеру веома лоша вест за Француску, пошто је Базум виђен као кључни савезник у групи од пет сахелских држава.

Француски председник Емануел Макрон данас је оштро осудио војно преузимање власти у Нигеру и рекао да представља претњу за цео регион. Француска и САД имају базе у Нигеру, који је кључни центар за међународне напоре у борби против џихадиста у Сахелу.

„Русија је одмах видела прилику за себе. За ту земљу је велика победа ако Нигер постане нови клијент“, рекао је Лу Озборн, аналитичар у "All Eyes on Vagner", конзорцијуму који прати активности те паравојне групе.

РАЗВАЉЕН МИТ У ПОТПУНОСТИ: Огласио се енглески шпијун са поруком...

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА