Најновије

Немцима, Италијанима и Французима надокнађени губици од Јужног тока

ЕУ - Јужни ток је обустављен, али су велике европске државе успеле да поврате новац који су уложиле у овај пројекат. Немачки Винтершал, италијански Ени и француски ЕДФ продали су последњих дана прошле године своје акције које су имали у фирми Јужни ток транспорт и тако надокнадиле губитке због стопирања пројекта. Србија не може да крене њиховим путем, када би хтела да поврати 30 милиона евра, колико је уложила у овај гасовод. Наша земља нема учешће у целокупном пројекту, а Руси одлучују и о нашој заједничкој фирми.
Јужни ток (Фото: Gazprom.com)

Јужни ток (Фото: Gazprom.com)

Гаспром је куповином 50 одсто акција Италијана, Немаца и Француза постао стопостотни и једини власник компаније Јужни ток транспорт. Из немачког Винтершала су Новостима објаснили да је, према споразуму који су имали са акционарима, договорено да се акције продају по цени која треба да надокнади улагања у Јужни ток. "Потребне дозволе за Јужни ток нису биле на видику, а финансијски трошак од неодређеног кашњења не може се израчунати, тако да су акционари одлучили да се не реализује пројекат", каже Штефан Лојниг из Винтершала. "Зато смо продали 15 одсто учешћа. Према споразуму, куповна цена надокнађује готовину коју смо уложили у пројекат". Стране су се договориле да се цена не открива. Исто је поступио италијански Ени, који је имао 20 одсто учешћа и француски ЕДФ са 15 одсто. За разлику од странаца који су уложили у целокупан пројекат, наша земља нема такве акције. Србија је са Гаспромом направила предузеће Јужни ток Србија у новембру 2009. године. Једина је од учесница у руском гасоводу у заједничком предузећу добила мањинско власништво од 49 одсто у овој компанији, па ће Руси заправо одлучити о њеној судбини. Фирма Јужни ток Србија је основана у Швајцарској. У Србији у њој ради око 15 запослених, од којих су половина пројектанти Србијагаса који су у овом предузећу на привременом раду. Уколико се оно затвори, враћају се у своју матичну фирму. Јужни ток Србија нема имовину у нашој земљи, а просторије које користе су у власништву Нафтне индустрије Србије. Акције Јужног тока су, претпоставља се, продате доста јефтино услед чињенице да је пројекат отказан. "Руси сигурно чувају Јужни ток уколико поново заживи", мисли Љубинко Савић из Удружења енергетике. "Већ се дешавало да купују акције које су нагло пале у фирмама по Русији. Постоји и могућност да су морали да их купе, како их европске фирме не би тужиле за новац који су дале на гасовод. Питање је само да ли та ставка стоји у њиховим уговорима". Јужни ток транспорт је сада већински власник целокупног пројекта гасовода, а под власништвом је Гаспрома. "Откупили смо преостале акције у Јужном току од остала три акционара, јер Гаспром жели да задржи сав материјал, средства и решења у оквиру планираног гасовода", каже Јаспер Јансен из фирме Јужни ток транспорт. "Тако ће резултате рада искористити на будућим пројектима за пренос гаса", закључује Јансен.
Прочитајте још:ОТКРИВАМО: „Јужни гасоводни коридор“ – ново решење ЕУ уместо „Јужног тока“Јужни ток: Живеће Србија и са њим и без његаБугарска не одустаје лако: Даћемо све неопходне дозволе за „Јужни ток“
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА