Најновије

ОСВЕДОЧЕНИ СРБОМРЗАЦ СТАО НА СТРАНУ АНЕ БРНАБИЋ Огласио се амерички амбасадор

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил поручио је данас, на Међународној конференцији о људским правима у оквиру Европрајда у Београду, да сви људи треба да имају више поштовања једни према другима и додао да је сигуран да ће се шетња ЛГБТ заједнице "Прајд" одржати у суботу у српској престоници упркос одлуци МУП-а да се тај скуп забрани.

Кристофер Хил. (Фото: Јутјуб)

Хил је изразио личну наклоност према премијерки Србије Ани Брнабић, истичући да га је њен говор на данашњој конференцији посебно гануо.

Поручио је да насиље, вика и "тешке речи" нису начин да се изражавају људски ставови, већ да се сва питања о различитостима могу решити договором и међусобном толеранцијом.

- Како би свет опстао морамо да имамо више поштовања једни према другима - закључио је Хил.

Објаснио је да без њеног одобрења и потписа није било могуће да се манифестација Недеља Европрајда одржи у српској престоници и нагласио да се у томе огледа њена визија да Србија треба да буде демократска држава, у којој сви грађани имају једнака права.

Хил је рекао да није очекивао да ће манифестација Недеља Европрајда бити реализована у Београду, с обзиром на то да је Србија земља у транзицији и тренутно се суочава са великим изазовима.

 - Сви у Србији могу да буду поносни на ствари које се данас дешавају у Београду - рекао је Хил.

Он је захвалио организаторима Еуропрајда на уложеним напорима да се манифестација одржи у Београду и истрајности у борби за људска права.

Подсетио је да је у САД 2015. године Врховни суд донео одлуку да се легализују истополни бракови и да у почетку Американци то нису разумели, али да се данас у његовој земљи ради на решавању и осталих проблема са којима се суочава ЛГБТ заједница.

Додао је да је председник САД Џозеф Бајден потписао наредбу која се бави заститом права ЛГБТQ заједнице, која подразумева здравствену заштиту и решавање проблема наслеђа и бескућништва.

Он је истакао да је сигуран да ће се шетња ЛГБТ заједнице у Београду одржати упркос забрани.

 - Надам се да ћемо, када се једнога дана будемо осврнули на прошлост, моћи да кажемо да је ово била историјска седмица и викенд када су се ствари промениле - рекао је Хил.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА