Најновије

Тест крви може да помогне у успешном остављању пушења

Тест крви може да помогне људима да изаберу методу за престанак пушења која ће се у њиховом случају показати успешном, резултати су истраживања објављеног у магазину Лансет журнал (Lancet journal), преноси данас британски Би Би Си.
Илустрација (Фото: redeyesblueskies.com)

Илустрација (Фото: redeyesblueskies.com)

Разне студије су показале да се око 60 одсто људи који покушавају да оставе пушење, врате тој штетној навици већ у првој седмици апстиненције. Стручњаци, међутим, тврде да могу да утврде колико брзо нека особа може успешно да остави пушење. Никотин је једна од супстанци у цигаретама која изазива највећу зависност, односно пушачи почну да осећају већу потребу за никотином када његови нивои у њиховим организмима опадну, што их тера да поново пропуше. Код различитих људи, међутим, никотин се разграђује различитом брзином. Неки научници наговештавају да људи код којих се никотин брже разграђује имају већу потребу за цигаретама и теже им је да престану да пуше. У најновијој студији у магазину Лансет, истраживачи са Универизитета у Пенсилванији у САД проучавали су око 1.240 људи који су похађали различите програме за одвикавање од пушења. Они су извршили анализу крви свих њих да би утврдили да ли им се никотин разграђује нормалном или споријом брзином. Испитаници су добијали или никотинске фластере или лек варениклин или плацебо пилулу. Варениклин је лек који није на бази никотина који се добија на рецепт, али који може имати озбиљне нежељене последице, попут депресије или самоубиства. Научници су утврдили да су људи код којих се никотин разграђивао нормалном брзином имали боље шансе да престану да пуше док су користили и варениклин, од оних који су користили никотинске фластере, који су замена за никотин. Мада су испитаници код којих се никотин разграђивао спорије имали подједнако добре шансе да престану да пуше који год метод да су користили, код њих су у већој мери забележени нежељени ефекти варениклина.
Прочитајте још:ШОКАНТНИ РЕЗУЛТАТИ: Перите пиџаму чешће како би спречили опасност од заразе!Одговорите на ова питања и сазнајте у ком стању вам је имунитетРешите проблем слабе циркулације за 20 минута
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА