Најновије

Ми нисмо БИРН

Постоји милион начина да новинар направи грешку, али само један добар да је исправи – да призна грешку чим је увиди, и да се извини ако је некога оштетио. У супротном, остаје сумња да грешка није била случајна.
Љиљана Смајловић (Фото; Јутјуб)

Љиљана Смајловић (Фото; Јутјуб)

Пример за ово прво дао је јуче Танјуг. Ова новинска агенција је у недељу емитовала годину дана стару вест да је Србија скочила за осам места на ранг-листи медијски слободних земаља – да би се јуче, по открићу грешке, извинила корисницима и јавности. Балканска истраживачка мрежа (БИРН) пример је обрнутог приступа, оног који буди сумњу у интегритет новинарског рада. Тај портал оптужио је ЕПС што извођача радова за посао пребацивања воде из копа Тамнава – Западно поље у Колубару није изабрао директном погодбом и по хитној процедури, уместо тендером. БИРН-ов новинар пропустио је да саопшти важну чињеницу: да је посао финансирала Светска банка и да је њен услов био да се распише тендер. БИРН је мало знан јавности у Србији, но реч је о организацији која ужива значајну финансијску наклоност западних државних и недржавних донатора, пре свега ЕУ. Након што је Александар Вучић прошлог петка оштро напао БИРН и његове финансијере због писања о Тамнави, уредник у БИРН-у Слободан Георгијев у недељу је рекао да такве оптужбе износе они који немају „аргумената за цивилизовани дијалог”, да власт „успешно ради на подјармљивању свих медија у Србији” и да је БИРН важан јер Србија „нема мејнстрим медије који смеју континуирано да раде на мониторингу владиних политика”.
Прочитајте још:Зашто Запад ћути о тероризму над Србима и одсецању глава на Косову?!
Већ сутрадан се показало да је извештавање БИРН-а било мањкаво. Светска банка је демантовала централну тезу БИРН-а о неопходности директне погодбе и показало се да „мејнстрим” медији можда и немају богзна шта да науче од колега из БИРН-а. Уредници овог портала су још критиковали и чињеницу што нико осим београдског „Времена” није преузео њихов текст о исушивању копа. На жалост по БИРН, испоставило се да би овај портал можда могао нешто да научи и од најокорелијих српских таблоида. О послу исушивања копа опширно су пре БИРН-а негативно писали и „Таблоид” Милована Бркића и „Курир”, али ти таблоиди, за разлику од БИРН-а, нису прећутали да је Светска банка била та која је ЕПС-у наметнула тендер уместо директне погодбе. Но БИРН и даље тврди да није погрешио. Овај портал је лане од Делегације ЕУ у Београду добио 90.000 евра за истраживачко новинарство и борбу против корупције. То су вредни циљеви којим је потребна подршка. БИРН можда није добра замена за „мејнстрим медије”, али то не значи да Србији нису потребни бољи „мејнстрим медији” од ових које има. За неколико недеља ћемо знати где смо на најновијој листи Репортера без граница. Али на листи „истраживачких новинара без граница” смо свакако напредовали. Пише: Љиљана Смајловић Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА