Најновије

ПЕНТАГОН НАРЕДИО: Модернизација авиона судњег дана (ВИДЕО)

Шеф финансија у Пентагону Мајк МакКорд поднео је Конгресу САД захтев да одобри 79 милиона долара за комплету модернизацију „комуникационе опреме” установљене у авионима којима се вози амерички председник и у „ваздушним командним пунктовима Оружаних снага у целини”.
Фото: Википедија

Фото: Википедија

МакКорд је назначио да се захтев примарно односи на два авиона Boeing 747-200B (војна ознака: VC-25A) и на четири E-4B Nightwatch који су фактички најважнији летећи командни пунктови Оружаних снага САД. Сви они треба да добију супербрзи доступ интернету, најмоћнију сателитску везу, а такође - специјалне канале везе највише поузданости и пропусне моћи. Американци Е-4Б називају „авионима Судњег дана” јер је предвиђено да их у случају нуклеарног рата користе председник САД, министар одбране и други чланови највишег америчког војног руководства. Поготово ако земаљске структуре управљања и командовања буду разорене или битније оштећене. Магазин Форбс је ове летелице назвао „машинама Апокалипсе” и тврди да - у случајевима преке потребе и танковања горива у ваздуху - могу непрекидно летети пуних седам дана. Исти магазин тврди и да је сва опрема тих авиона заштићена од свих разорних дејстава нуклеарне експлозије и да сваки може да прими до сто људи. Један од четири E-4B Nightwatch наводно је увек спреман да полети у року од само неколико минута. Барака Обаму приликом путовања по свету увек прати „авион Судњег дана”, као и ађутант са „атомским коферчетом”. Уколико председник САД и шеф Пентагона погину - постоји сценарио муњевитог преношења командовања Оружаним снагама САД на једног од највиших државних руководилаца.
Прочитајте још:Украјинци у борбама око Луганска имали до 300 рањених и погинулихБи Би Си: Транскрипт пресретнутог разговора Нуланд-Пјат
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА