Најновије

ШОК ЗА ЦРНОГОРЦЕ: Промена пола о трошку државе?!

ПОДГОРИЦА - Фонд здравства Црне Горе уплатио је 10.500 евра за операцију у Београду за првог држављанина Црне Горе који ће променити пол о трошку државе. Има још трансродних особа заинтересованих за овакав захват.
Мушко ли је... женско ли је..? (Фото: purpleclover.com)

Мушко ли је... женско ли је..? (Фото: purpleclover.com)

"Из црногорског фонда здравства уплаћено је једној приватној београдској клиници 10.500 евра, што су трошкови промене пола једног нашег држављанина", изјавио је Амер Рамусовић, портпарол црногорског Фонда здравства. Према његовим речима овај износ је прослеђен на основу профактуре са клинике. Фонд покрива чак и трошкове пута до Београда овог необичног "пацијента". Он ће бити први из Црне Горе који ће променити пол о трошку државе. "Ово лечење је одобрено на основу предлога конзилијума лекара Клиничког центра Црне Горе, као и налаза и мишљења првостепене лекарске комисије Фонда", појаснио је Рамусовић. Годишњим буџетом фонда, наводи Рамусовић, нису предвиђени трошкови по појединим врстама лечења. Упућивања осигураних лица у иностранство се врше по прописаној процедури, уколико се лечење не може обавити у Црној Гори. Председник Управног одбора НВО-а "Квир Монтенегро" Данијел Калезић истиче да је ова организација успела да активностима издејствује да једна трансродна особа уђе у медицински процес транзиције о трошку државе. Према његовим речима, особа је већ комуницирала с лекарима. "У сарадњи са Фондом здравства успели смо у томе да се одобри да почетком ове године иде на клинику, на којој се врше промене пола", рекао је Калезић и додао да у Црној Гори има више трансродних особа заинтересованих за промену пола. Калезић тврди да је промена пола "здравствена услуга као било која друга". Ова вест је, међутим, на црногорским друштвеним мрежама дочекана "на нож" уз веома негативне коментаре. Грађани, углавном, замерају што тај новац није потрошен на лечење неког детета или озбиљног болесника.
Прочитајте још:Српски снајпериста лови Тачија по Црној Гори?Aмфилохије: Срећа је што браћа Руси схватају да су санкције Црногораца само шалаПСИХО-БОЛЕШТИНА: Гејеви свесно шире СИДУ као израз своје љубави!
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА