Најновије

Адвокати не верују властима: Штрајк се наставља док се не усвоји закон

БЕОГРАД - Скупштина Адвокатске коморе Србије (АКС) донела је данас условну одлуку о прекиду протеста, пошто је одлучила да се обустава рада адвокатуре прекине када у Скупштини Србије буду усвојене договорене измене и допуне прописа о јавном бележништву, односно када буду објављене у Службеном гласнику.
Адвокати настављају штрајк (Фото: houseoftens.be)

Адвокати настављају штрајк (Фото: houseoftens.be)

Већина делегата Скупштине АКС изјаснила се да прихвата споразум о изменама прописа о јавном бележништву које су усагласили стручни тимови АКС и Министарства правде, као и измене прописа о паушалном опорезивању. За прихватање споразума изјаснило се 63 делегата, четири су била против, а један уздржан. Министарство правде би у понедељак могло да Влади преда нацрт измена и допуна Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о ванпарничном поступку, Породичног закона и Закона о наслеђивању које су усагласили стручни тимови. Пошто Влада усвоји предлоге измена закона упутиће их скупштини на усвајање по хитној процедури. Скупштина би могла да се састане у ванредном заседању за десетак дана, тако да би до краја месеца адвокатура могла да почне са радом. Адвокати у целој Србији почели су протест са обуставом рада 17. сепрембра прошле године тражећи измене прописа о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде. Други захтев је усвојен изменом Уредбе крајем прошле године, а трећи смена министра није био услов за прекид штрајка. Конференција адвоката Србије препоручила је раније данас Скупштини АКС да усвоји споразум стручних тимова те коморе и Министарства правде о изменама прописа о јавном бележништву, након чега би се стекли услови за прекид протеста адвоактуре који траје четири месеца. Како је саопштено из АКС, за прихватање споразума на Конференцији је гласало 454 адвоката, против је било 176 адвоката, а шест се уздржало од гласања. Коначну одлуку о прихватању споразума и прекиду протеста донеће Скупштине АКС, која почела у 16 сати у Дому синдиката. На Скупштини АКС ће делегати из свих регионалних адвокатских комора гласати о прихватљивости споразума и прекиду протеста адвокатуре који траје од 17. септембра прошле године.
Прочитајте још:СКАНДАЛОЗНО: Годинама смо јели месо цркотина!Ухапшена Ана Михајловски: Покушала да побегне колима од полиције (ФОТО)
Како је раније најављено, након Скупштине АКС, биће одржана и седница Управног одбора АКС, после које би челници коморе требало да се обрате медијима. Председник АКС Драгољуб Ђорђевић раније је рекао да очекује да ће Скупштина АКС донети условну одлуку о прекиду протеста, односно да ће се обустава рада наставити до усвајања договорених законских измена у Скупштини Србије и њихове објаве у Службеном гласнику. Такође, адвокатура је тражила да јој се до данас достави аутентично тумачење Министарства финанасија о примени недавно измењене Уредбе о паушалном опорезивању адвоката. Стручни тим АКС и Министарства правде у среду је завршио техничке исправке и дотеривање предложених измена и допуна закона које би требало да Министарство правде предложи влади, а она да проследи у скупштинску процедудру. Реч је о изменама Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о ванпарничном поступку, Породичног закона и Закона о наслеђивању. Адвокати у целој Србији почели су протест са обуставом рада 17. сепрембра прошле године тражећи измене прописа о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА