Најновије

СТВАРА СЕ ЈОШ ЈЕДНА ИСЛАМСКА ДРЖАВА: Боко Харам већ држи територију величине Хрватске

За свега неколико месеци мала нигеријска терористичка организација, Боко Харам, израсла је у праву "државу у држави". Исламисти су успели да окупирају 52.000 квадратних километара нигеријске територије на којој спроводе своју страховладу - по узору на Исламску државу у Сирији и Ираку.
Боко Харам (Фото: vocfm.co.za)

Боко Харам (Фото: vocfm.co.za)

Прошле недеље ова исламистичка група је освојила Багу, град на североистоку Нигерије који се налази на обали Чадског језера. Према страним изворима у овом терористичком акту су убили више од 2.000 цивила, док нигеријске власти тврде да је у нападу страдало "само" 150 житеља Баге. Милитанти тренутно контролишу 11 јединица локалне самоуправе у којима живи више од 1.7 милиона становника. Подручје под њиховом контролом простире се од планина Мандара на истоку до Чадског језера на северу, и реке Једсерам на западу Нигерије. По свему судећи Боко Харам копира стратегију Исламске државе и тежи ка стварању калифата. - Реч је о чистом плагијату - тврди Андрју Покок, британски амбасадор у Нигерији. - Они мисле да могу да направе исто оно што су милитанти направили у Ираку и Сирији -сматра Полоцк и додаје да имају јаку жељу да их "колеге" са Блиског истока сматрају "пуноправним џихадистима". Боко Харам се у последњих неколико недеља одважио и започео походе у Чаду и Камеруну. Ипак, камерунска војска је са успехом одбила прве такве покушаје ширења калифата на суседну државу. Процене говоре како су милитанти у Нигерији прошле године убили више од 10.000 особа, а више од милион су приморали на избеглиштво. Само је у току прошле недеље, након напада на Багу, више од 11.000 Нигеријаца избегло у суседни Чад, пише британски "Телеграф".
Прочитајте још:СЛАБА НА СРБЕ: Српски агент 2013. у Бриселу снимао секс са Колиндом?ЗАХАРЧЕНКО: Повратићемо и Славјанск и Краматорск, то су наши градови
Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА