Најновије

ХАОС: Снимао комуналне полицајце, а они нису смели ни личну карту да му узму (ВИДЕО)

Снимак тројице комуналних полицајаца који хапсе једну Београђанку због непоседовања Бус Плус карте изазвала је бурне реакције у јавности. Осим што правдају поступак својих колега, Синдикат комуналне полиције издао је саопштење да ће поднети кривичну пријаву против Н.Н. аутора снимка.
Фото: Јутјуб

Фото: Јутјуб

"Синдикат оштро осуђује незаконито снимање од стране Н.Н. лица као и стављање таквог снимка доступним јавности што представља кривично дело и за шта ћемо поднети кривичну пријаву против Н.Н. извршиоца", саопштио је Синдикат комуналне полиције. Међутим, забрињавајуће је да комунални полицајци не познају закон и да тврде да је забрањено њихово снимање док обављају службену дужност. Наиме, у једном ранијем одговору Министарство унутрашњих послова потврдило је да је снимање полицијских службеника дозвољено. Ако је дозвољено снимати полицију зашто би било забрањено снимати комуналну полицију? "Полицијски службеници су државни службеници и као такви обављају полицијске послове јавно. Самим тим снимање полицијских послова од стране грађана није забрањено. Потпуно је свеједно да ли радњу предузима грађанин или репортер неке телевизије. У закону је предвиђено кривично дело неовлашћеног фотографисања из члана 144., међутим за постојање овог кривичног дела потребно је да неко "неовлашћено начини филмски или видео снимак неког лица и да тиме знатно задире у његов лични живот". Сматрамо да се снимањем вршење полицијских послова не може "знатно задирати у лични живот" полицијског службеника", стоји у мишљењу које је раније дао МУП. Jeдан од читалаца нам је послао снимак дискусије са комуналном полицијом који је настао у Београду пре неколико месеци. Комунални полицајци су имали масовну акцију против уличних продаваца, један од грађана је прискочио у помоћ Ромима који су продавали робу на улици и кренуо да снима полицију. Када су га упитали зашто снима, он је показао одштампано мишљење Министарства унутрашњих послова да је снимање полицијских службеника дозвољено. Погледајте њихову реакцију и исход: Најзанимљивије од свега је што комунални полицајац није смео да узме личну карту од грађанина који је понудио да је полицајац сам извади из његове торбице. Човек зачикава полицајца да му узме личну карту, на шта иначе комуналац има право, али вероватно збуњен понашањем сниматеља полицајац то не чини. Према речима овог читаоца, комунална полиција је након инцидента одустала од одузимања робе продавцима и отишла. Саопштење комуналне полиције у коме прете кривичним пријавама у многоме чуди, јер зашто би службенику који  своју дужност обавља савесно и у складу са законом сметало да буде снимљен?
Прочитајте још: „Неће се поновити поплаве на југу“КРИСТИЈАН ИПАК ДОБИО БАТИНЕ: Ударио конобарицу јер није хтео да плати рачун!
Извор:  Правда/Srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА