Најновије

Никита Михалков: У току је рат свим средствима против словенских народа

КУСТЕНДОРФ- Љубав као поглед на свет је оно што ме занима и у животу и на филму - каже славни руски редитељ, гост Кустендорфа. Чувени филмски стваралац није крио речи хвале за фестивал Кустендорф. Занимљиво је између осталог говорио о томе како се сваки човек кад размишља о свом животу пореди с онима којима је боље, а не с онима којима је лошије, и питајући се зашто је тако, сматра да према таквом ставу треба бити критичан, а говорио је и о филму „Сунчаница” који је побудио велику пажњу свих на фестивалу у Мокрој Гори.
Никита Михалков (Фото: ЈуТјуб)

Никита Михалков (Фото: ЈуТјуб)

„Механички пијанино”, „Варљиво сунце”, „Сибирски берберин”, да поменемо још „Сунчаницу” - шта је кључна тачка вашег редитељског рукописа, ваших филмова? - Љубав. Не мислим само на љубав мушкарца и жене. Него љубав као супстанцу. Љубав као поглед на свет. Радим филмове у којима ме пре свега занима атмосфера. Да ли вам прија или вам смета кад слушате о себи да сте генијални редитељ? - Ја то чујем само у Србији. Кад сте стигли на Кустендорф, рекли сте да је глобализација опасна? - Опасна је, јер видимо чему нас води. Али треба прећи с речи на дело. Ништа не помаже само говорити о томе каве све проблеме доноси. Не треба се само бранити, треба и нападати. Потребна је храброст и непоткупљивост вука, снага медведа и лукавост лисице. Ваше виђење тренутне политичке ситуације? Однос Русија–Запад? Крим? Економска криза? Имамо ли на делу заправо сукоб око ресурса? - У основи, ово што се дешава је напад на словенски свет. Тотални рат где су допуштена сва средства. И, то није ново. Спрема се одавно. А сада је дошло ту где је.
Прочитајте још: Ево о чему је Михалков говорио у Кустендорфу
А зашто би Запад нападао словенски свет? - Зато што искаче из доминантног модела, односно онога што је систем, што су мерила, што је концепт Запада. Словенски свет је по својој природи окренут и ка ирационалном, ту су осмех, додир… У западном свету је то другачије. Дакле, словенски свет искаче из оквира. Сва остала неслагања и интереси се надовезују на то, произилазе из тога и видимо како се тај напад сукцесивно дешава. Видели смо шта је било са Југославијом, видимо како то иде с Украјином. И, шта ће бити? - Мислим да је последња одбрана, последњи бедем словенског света Русија. А генерални бедем одбране је Евроазија. И географски гледано Русија је реалан мост између Европе и Азије, а иза стоје Кина, Индија. Живимо у време врло озбиљне геополитичке кризе. Морамо да схватимо ко је ко, шта је шта… да знамо шта хоћемо. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА