Најновије

Анти-беби пилуле могу изазвати тешке последице укључујући и рак

Дугогодишње коришћење контрацептивних пилула може да удвостручи ризик од карцинома мозга, показало је најновије истраживање, али дански научници истичу да је у реалности шанса да жена оболи од такве болести изузетно мала.
Опрез (fitsugar.com)

Опрез (fitsugar.com)

Научници су користили здравствене податке из Данске да би упоредили 317 жена којима је дијагностикован глиобластом – најчешћи и најагресивнији тумор мозга, са 2.126 здравих жена, које су биле старе измеду 15 и 49 година, пише “Дејли Мејл”. Жене које су користиле оралну или вагиналну (интраутерину) хормоналну контрацепцију имале су 50 одсто више шансе да оболе од карцинома мозга од жена које то нису користиле. Ризик се пак повећавао на 90 одсто код жена које су један од контрацептива користиле пет или више година. Глиобластом се најчешће повезивао с употребом прогестогена, јер се ризик код коришћења тих хормона повећавао за скоро три пута. Стручњаци истичу да је шанса да жена оболи од рака мозга отприлике 5 у 1.000, док се коришћењем оралних контрацептива смањује ризик од развоја рака јајника.
Прочитајте још:Уз помоћ ових трикова победите јануарски уморДоносимо тајне људи који се никад не разбољевају
Професор статистике, Кевин МекКонвеј с Опен универзитета је изјавио да су због плашења о могућим здравственим ризицима које доносе контрацепцијске пилуле, многе жене прешле на мање поуздане облике контрацепције или су потпуно престале да је користе. Према његовим речима, то је повећало број абортуса и изложило жене здравственим ризицима које са собом носе трудноћа и абортуси, а који су уопштено говорећи много већи од смањивања ризика због којих су се жене клониле пилуле. Извор: Танјуг, Телеграф.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА