Најновије

Државна управа и правосудни радници најавили штрајк

БЕОГРАД- Представници Синдиката управе Србије и Синдиката запослених у правосудним органима најавили су данас да ће, уколико са представницима Владе не буде постигнут договор о новом колективном уговору за запослене у тим делатностима, ући у штрајк као вид легитимне синдикалне борбе.
Штрајк (Фото: Јутјуб принтскрин)

Штрајк (Фото: Јутјуб принтскрин)

Подсећају да рок за потписивање колективних уговора истиче сутра и а да је за петак заказан наставак преговора са представницима владе о новом колективном уговору. Председник Синдиката управе Србије Његош Потежица је истакао да не очекује да ће преговори успешно бити завршени, јер иако су покренути на време, до сада, како је навео, нису дали резултате. Он је указао да ће, уколико колективни уговор не буде потписан, запослени сносити последице, а одговорност је на представницима власти. Председница Синдиката запослених у правосудним органима Србије Слађанка Милошевић истакла је да ће, поучени искуством онога што су запослени у ЕПС-у добили новим колективним уговором, и они тражити исте услове и иста права. Она је подсетила, да колективни уговор у ЕПС-у, између осталог, предвиђа да је"јубиларна награда за запосленог који је радио 30 година једнака годишњој плати запосленог у правосуђу". "Награда за 30 година рада у ЕПС-у износи 316.000 динара. Прековремени рад им је 45 одсто", указала је она и додала да у том колективном уговору постоји низ повољности за запослене, па ће и запослени у правосуђу тражити иста права. "У условима када се спроводе мере штедње једнима који раде за државу се даје све, а другима ништа", указала је она.
Прочитајте још:Јавност огорчена понашањем комуналне полиције према грађанима
Синдикати су сагласни да у правосудним органима Србије нема вишка запослених, али наводе да, уколико их негде у државној управи има, они немају ништа против рационализације али би у том послу синдикат требало да буде партнер. Подсећају да је 2009. године донет закон којим се ограничава запошљавање у државним органима.Тада је у државним органима радило 28.400 запослених, а у локалним управама око 22.000. Држава није поштовала закон који је сама иницирала, па тако данас у државним органима ради 33.932 запослена, а у локалној управи 31.283 запослена, рекао је Потежица. Према његовим речима, једино решење су платни разреди, али то, као ни много шта друго у нашој земљи, како је додао, не може да се уради ни брзо ни ефикасно. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА