Најновије

Србија улази у хипотекарну кризу

БЕОГРАД- Банке ће се наћи у великом проблему уколико ускоро не буду нашле системско решење за грађане који користе стамбене кредите у швајцарским францима, јер ће све теже моћи да наплате одобрене зајмове. Оне су и саме свесне те ситуације, али очекују да им помогну Народна банка Србије и држава. С друге стране, нису спремне да се одрекну дела своје, не мале зараде и на тај начин дођу до решења, јер су у последњих 12 година одлично профитирале, а нарочито на "швајцарцу".
Лоше нам се пише(Фото: selectfactoring.co.uk)

Лоше нам се пише(Фото: selectfactoring.co.uk)

Ово каже Млађан Ковачевић, економиста, и истиче да мера принудне наплате стамбених кредита у францима, односно активирање хипотека не може да банкама реши проблем, већ само да га продуби. - Једна страна банка која има велики број стамбених позајмица у "швајцарцима" већ три године продаје 30 станова које је одузела од клијената, јер нису могли да отплаћују рате. Од тога је продала само један стан. Грађани који имају новца такве станове неће да купују. Такође, тржиште некретнина стагнира и тешко је наћи купца. И трећи проблем, банкари не могу да добију цену и ако пронађу купца у вредности кредита који су одобрили, јер су цене некретнина сада знатно мање него пре три, пет или осам година. Како истиче Ковачевић, не може се решавати појединачно проблем са францима, јер је у питању 22.000 стамбених кредита и око 10.000 других зајмова, што за Србију није занемарљиво. У питању је егистенција готово 80.000 људи. - Не може се говорити да су грађани знали у шта се упуштају, јер су их банке позивале да узму те кредите, подршку је давала и држава, као и надлежни из НБС који су у то доба говорили да нема валутног ризика - истиче Ковачевић. - Говорим о периоду од 2002. до 2008. године када су кредити у страним валутама узели маха. Гувернер Радован Јелашић, је касно упозорио грађане, јер се становништво већ презадужило, у страним валутама, а динар је све више слабио. Тако имамо да је евро од 2003. године до данас више него дупло јачи, а франак троструко. Проблем са кредитима у францима очигледно је шири, јер се огласила и Грађевинска комора Србије и затражила од надлежних институција да се стамбени кредити у швајцарским францима претворе у динарске и упозорила да би у супротном могло да буде активирано пуно хипотека, због немогућности њихове отплате.
Прочитајте још:Провокација Зукорлића: Срби су за памет ишли код Бошњака
- Ако се те хипотеке активирају, домаћа грађевинска оператива која је у 2014. забележила пад од скоро 40 одсто у односу на 2013. годину доћи ће у ситуацију да неће имати за кога да гради станове - упозорио је потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић. - Због те ситуације изазване кретањем курса швајцарског франка, али и курса евра и долара, најбоље решење је било да се све конвертује у динаре, као што су неке земље урадиле претварајући кредите изражене у страним валутама у своје домаће. Требало би, како каже Родић, одредити динарску камату која ће бити прихватљива грађанима. Имамо на десетине хиљада људи који су узели кредите у швајцарским францима, па ће ускоро велики број њих доћи у ситуацију да неће моћи да их сервисира, а банке и држава ће за добар део тих станова активирати хипотеке и после неће знати шта ће са њима. Банке и данас настављају разговоре око проблема са франком. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА