Најновије

Решена мистерија: Психопате не разумеју концепт казне у томе се разликују

МОНТРЕАЛ - Психопате имају абнормалности у делу мозга који нормалним људима омогућава да уче помоћу казни, показало је истраживање научника с Универзитета у Монтреалу.
Психопате не разумеју казну (Фото: Јутјуб)

Психопате не разумеју казну (Фото: Јутјуб)

- Један од пет насилника је психопата, а на њих програми рехабилитације не утичу, те стално понављају своје грешке. Наше истраживање показало је зашто се то догађа и надамо се да ће помоћи у спречавању насиља у будућности - тврди професорка Шила Хоџинс с Универзитета у Монтреалу. Њен сарадник и колега др Најџел Блеквуд с Краљевског колеџа у Лондону додаје да се психопате по много чему разликују од обичних криминалаца. Неосетљиви - Обични криминалци су веома осетљиви на претње, имају преку нарав и агресивни су, док психопате нису осетљиве на претње, прилично су хладни и њихова агресивност је унапред смишљена. Сад смо прикупили доказе да оба типа криминалаца имају абнормалности у мозгу, и то од најранијег детињства - каже др Блеквуд. Они верују да би за стварање програма који би омогућили рехабилитацију психопата било нужно идентификовати нервне механизме који утичу на насилно понашање. - Користили смо магнетну резонанцу како бисмо проучавали мождану структуру психопата, обичних криминалаца и нормалних људи. Код психопата смо открили структурне абнормалности и у сивој и у белој маси - каже Хоџинсова. Учење - Како би се понашали у складу с правилима, људима је неопходно да уче и помоћу казни, реалних и имагинарних - каже Блеквуд и додаје: - Већина људи не истрчава пред аутобус јер зна шта може да им се догоди и какве су последице. Казни су свесни и насилни криминалци без психопатије. Међутим, мозак психопата увек ради тако да види само позитивне консеквенце одређеног понашања, али не и негативне. Због тога никакво кажњавање не може да промени њихово понашање.
Прочитајте још:Све смо ближе нуклеарној апокалипси
Двоје научника додају да ово откриће може помоћи у развоју програма којима би се од малих ногу спречавало криминално понашање. О психопатији - Психопатија је трајни поремећај личности - Психопате углавном немају интелектуалне поремећаје и често су натпросечно интелигентни - Главне промене су на емоционално-вољном плану личности - За психопате се каже да су далтонисти за људска осећања и друштвене моралне вредности Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА