Најновије

ОБАМА У АРАБИЈИ УМЕСТО У АУШВИЦУ: Врхунски цинизам политике интересе

Када су се лидери света у уторак придружили групи од око 300 преживелих Аушвица, двојица су упадљиво одсуствовала на комеморацији поводом 70. годишњице ослобођења најстрашнијег нацистичког логора смрти. Пише: Бошко Јакшић
Барак Обама (Фото: Deviantart - BStar2524)

Барак Обама (Фото: Deviantart - BStar2524)

Иако је совјетска Црвена армија ослободила логор у коме је уништено 1,1 милион Јевреја и најмање још 400.000 других, Владимир Путин није добио „одговарајући дипломатски позив”. Пољска, на чијој је територији Аушвиц (Освјећим), сувише је заузета критикама руског председника поводом украјинске кризе. Превагнули су интереси дневне политике. Амерички председник Барак Обама је из Индије послао поруку осуђујући и обећавајући борбу против „растућег антисемитизма у свим његовим облицима, укључујући негирање или тривијализацију холокауста”, али није сматрао за потребно да се поклони сенима страдалих. Обама је скратио посету Индији и отишао за Саудијску Арабију да би одао почаст недавно преминулом краљу Абдулаху. Превагнули су интереси дневне политике. Ако је Путиново одсуство оправдано, Обамино је тешко објашњиво. Рута „Ер форса 1” лако је могла да буде коригована да би председник САД, заједно са лидерима Немачке или Француске, присуствовао великој комеморацији. Уместо тога, уместо да се у временима растућег антисемитизма и помахниталог исламистичког тероризма поклони сенима убијених, Обама се обрео у арабијској краљевини познатој по ауторитарности, дубоком конзервативизму и извозу радикалне исламске варијанте вехабизма. Шта је шефа Беле куће натерало да се несумњиво замери Израелу, свом највећем блискоисточном савезнику, и отпутује за монархију која је, као и други Арапи током рата, била на страни нациста? Огољени интерес. Саудијска Арабија у данима америчко-руског сукоба поводом Украјине игра изузетно важну улогу јер је драматичним обарањем цене нафте на светском тржишту омогућила велики пад енергетских прихода прво Русије, потом и Ирана. Истовремено, Саудијци су послали осам пилота Ф-16 – међу којима је био и син тадашњег престолонаследника а садашњег краља Салмана – који су били ангажовани у првом ваздушном нападу на позиције Исламске државе у Сирији. Обама је јасно показао где су му приоритети. И то у временима кризе у односима са Израелом и одлуке председника да се не састане са премијером Бенјамином Нетанијахуом кога су републиканци позвали да се у марту, непосредно пре израелских избора, обрати Конгресу. Актуелност кризе на Блиском истоку – Сирија, Иран, Исламска држава, нафта – показала се као важнија од историје година Шоа, холокауста. Утихнуле су критике Саудијске Арабије због хапшења и јавних бичевања ретких активиста људских права. Политика интереса у свом врхунском циничном издању.
Прочитајте још:„Нема ни Исламске државе ни њеног лидера, све је то америчка варка“Игор Мојсичук и борци „Азова“ снимљени док пљачкају (ВИДЕО)
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА