Најновије

Протест грађана испред НБС због кредита у шваjцарцима

БEOГРAД - Грађани коjи кредите отплаћуjу у шваjцарским францима протестовали су данас испред Народне банке Србиjе позиваjући надлежне да им помогну у отплати задужења и да пронађу системско решење.
'Швајцарац' (Фото: Википедија)

'Швајцарац' (Фото: Википедија)

Удружење банкарских клиjената "Eфектива", коjе jе организовало протест, предало jе листу захтева НБС и Mинистарству финансиjа, а jедан од захтева jе системско решење за кредите у францима по коме би се месечне рате и главница свели на реалан ниво. Oни такође траже повраћаj новца коjи су банке наплатиле обрачунаваjући камате по вишем курсу без обзира на валуту кредита. Mеђу захтевима jе наведено и да jе потребо утврдити личну одговорност запослених у НБС чиjа jе обавеза контрола над пословањем банака, као успостављање диjалога између банака и НБС због овог проблема. - НБС мора да поступа у складу са законским овлашћењима коjе има и да заштити своjе грађане од штетних и зеленашких уговора, оценила jе "Eфектива". Председник тог Удружења Деjан Гавриловић рекао jе да грађани очекуjу помоћ Народне банке Србиjе, а након протеста, како jе наjавио, уследиће и низ тужби поjединачним банкама. Гавриловић jе рекао да су због наглог скока шваjцарца читаве породице угрожене, додаjући да jе потребно системско решење, а не поjединачни разговори између клиjената и банке. Према његовим речима, Удружење се не слаже ни са могућим решењем да рок отплате кредита буде продужен, jер би то, како jе рекао, значило да ове кредите отплаћуjу наша деца и унуци. Гавриловић jе рекао да се jош не зна да ли ће састанку НБС са удружењем банака коjи jе планиран за понедељак присуствовати и представници грађана.
Прочитајте још:

Више од половине грађана подржава тоталну забрану пушења у угоститељским објектима

Потрошачки оптимизам у Србији на нивоу украјинског

Протест jе траjао око сат времена испред зграде централне банке на београдском Tргу Славиjа, а окупљени су узвикивали пароле и прозивали надлежне. У Србиjи има око 21.500 кредита у шваjцарским францима. Извор:Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА